2 takie same systemy w ekranie wyboru - jak usunąć


(Elisa Gawin) #1

Ostatnio bawiłam się ekranami logowania i wyboru użytkownika i niestety, zmiany się nie powiodły a dodatkowo spowodowały, że przy włączaniu komputera włącza się ekran wyboru systemu, gdzie mam wybór między:

MS Windows XP

MS Windows XP

Oczywiście 30 sekund na reakcję itd.

Kto wie jak się tego cholerstwa pozbyć?


(Cedar) #2

Mój Komputer - Właściwości - zakładka Zaawansowane - Uruchamianie i odzyskiwanie - Ustawienia


(Elisa Gawin) #3

Znalazłam, mam do wyboru opcję edycji w notatniku tego

[boot loader]

timeout=30

default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS

[operating systems]

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional (bootscreen)" /noexecute=optin /fastdetect /usepmtimer /KERNEL=kernel1.exe

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect /usepmtimer

i opcje czasu, np. czas wyświetlenia listy systemów i w sumie tyle


(Cedar) #4

Na Twoim miejscu bym nic nie zmieniał oprócz czasu - ustaw np. 3 sekundy (no i ustaw ten, z którego chcesz aby automatyczne startowało).


(Elisa Gawin) #5

A gdybym usunęła jedną linijkę w tym kodzie z bootscreen? Wtedy zostanie jeden.

A wybrać nie mam jak, bo pomiędzy opcją z kodem powyższym i drugą opcją z identycznym kodem.


(Cedar) #6

Jeżeli skasować to chyba ten wpis

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional (bootscreen)" /noexecute=optin /fastdetect /usepmtimer /KERNEL=kernel1.exe
  • bo to jest linia "kombinowana" przez Ciebie. Tylko przed skasowaniem musi być wybrana druga wersja jako startowa.

Na początek zmień nazwę samej nazwy systemu "Microsoft Windows XP Professional" w jednym z wpisów i zrestartuj komputer - będziesz wiedziała, która linia za co odpowiada


(Elisa Gawin) #7

Obie włączają wszystko prawidłowo. Zmieniłam nazwę, nie wiem po co. Uruchomię ponownie komputer i wybiorę tą drugą po czym skasuję tą, co zmieniłam jej nazwę. Chyba wszystko zrozumiałam


(Zulowski) #8

Ja polecał bym zrobić to, co robi się przy usuwaniu gruba / Linuksa,

uruchamiasz komputer z płyty XP, wybierasz Recovery mode, po czym wpisujesz 2 komendy : fixboot, fixmbr.


(Leon$) #9

po co?


(Zulowski) #10

Po to, że zniknie ekran wyboru, i nic się nie zepsuje :wink:


(Elisa Gawin) #11

Już jest dobrze, może oprócz tego, że mam migającą kreskę (wybaczcie niefachowe wyrażenia) zanim pojawi się ekran z paskiem ładowania. To trochę wkurzające, bo trwa gdzieś z 10 sekund.


(Cedar) #12

Pokaż teraz jak ten Twój wpis wygląda.


(Elisa Gawin) #13
[boot loader]

timeout=30

default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS

[operating systems]

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect /usepmtimer

(Agatonster) #14

Florentine ,

Poradnik dla Ciebie

Proszę poprawić tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty proszę użyć przycisku Edytuj przy poście otwierającym ten temat.

Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało usunięciem tematu do Kosza.


(Kuczkowiak) #15

Zastąp swój wpis w boot.ini tym wpisem:

[boot loader]

timeout=30

default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS

[operating systems]

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect /NoExecute=OptIn

(Elisa Gawin) #16

amorek273 , Zastąpiłam, zrestartowałam komputer i bez zmian. Co miał dać ten wpis?


(Kuczkowiak) #17

To albo źle to robisz , albo masz tak namieszane w tym systemie że to nie jest wina boot.ini ten wpis jest poprawnym wpisem po którym powinno wszystko wrócić do normy


(Elisa Gawin) #18

amorek273 , nie zauważyłeś, że napisałam, że wróciło do normy i od razu poprawnie włącza XP?

Oprócz tego kilkusekundowego czekania aż pojawi się bootscreen, co nie jest czyms tragicznym. Można powiedzieć, że mój problem został rozwiązany :slight_smile:


(Kuczkowiak) #19

Nie zauważyłem :smiley:

Ale to chodzi o to ze kursor miga 10 sekund ,a nie że pokazuje się lista systemów i jest widoczne odliczanie ?


(Elisa Gawin) #20

Nie nie, nie ma żadnego odliczania. Po włączeniu komputera mam ten standardowy ekran sprawdzający sprzęt, z niego mogę wejść do biosu. Potem następuje czarny ekran z migającym _ przez około 10 sekund. (Potem włącza się ekran "ładowania systemu" z windowsowskim paseczkiem). Przed moim kombinowaniem były to 3 około sekundy. Nie, nie ma odliczania, ani listy systemów :slight_smile: