Witam,
czy to normalne, że przy 64 bitowych systemach instaluje się 2 programy? (x86 i x64)?
K-Lite codec pack, Java i visual C++ 2008/2010 mają po 2 wersje
(wcześniej miałem tylko 32 bitowe systemy i stąd moje pytanie)
Witam,
czy to normalne, że przy 64 bitowych systemach instaluje się 2 programy? (x86 i x64)?
K-Lite codec pack, Java i visual C++ 2008/2010 mają po 2 wersje
(wcześniej miałem tylko 32 bitowe systemy i stąd moje pytanie)
GuiiHz , zapoznaj się, proszę, z tym tematem, a następnie - korzystając z przycisku
Pozdrawiam,
Dimatheus
Jeżeli chodzi o Microsoft Visual C++… to wszystko jest porządku, ja również mam te programy z wersji x86 i x64 w 64 bitowym systemie.
A czy z kodekami wszystko ok?
Czy mogę odinstalować jeden?
Hej,
Po prostu system 64-bitowy czasem - a niekiedy bardzo często - korzysta z aplikacji 32-bitowych, tyle że uruchamianych w specjalnym środowisku. I to dla nich jest przeznaczone to oprogramowanie.
Generalnie tak. Tutaj jest bardzo podobnie - jeśli program, który z nich korzysta jest 64-bitowy, to korzysta właśnie z takich kodeków. Pytanie więc, czy wszystkie multimedia odtwarzasz w jednym programie, a jeśli tak, to w jakiej architekturze działa program? Jeśli x64, to kodeki x86 nie są potrzebne i śmiało można je odinstalować.
Pozdrawiam,
Dimatheus
Odinstalowałem 32 bitową wersję sterowników jak i VLC w tejże wersji i zainstalowałem 64 bitową wersję VLC, jak na razie wszystko otwiera.
Proszę nie cytować niepotrzebnie całych wypowiedzi przedmówców, bo przez to posty stają się mało czytelne
Hej,
Generalnie program VLC ma zbudowane podstawowe dekodery, więc nawet bez K-Lite Codec’ów powinien świetnie sobie radzić z różnego rodzaju multimediami.
Pozdrawiam,
Dimatheus
Jednak doinstalowałem bo 200 mb mnie nie zbawi, a w płytach CDAction wbudowany odtwarzacz filmików nie działa, więc mogą inne programy także tego potrzebować. Więc zostaje.
Hej,
Pisałem o tym w tym poście - jeśli używasz tylko VLC spokojnie możesz wyrzucić kodeki. Jeśli nie - pewnie się przydadzą dla innych odtwarzaczy multimediów. A że 200 MB przy obecnych pojemnościach dysków to ledwo części promila, drastycznie nie odczuje się zmniejszenia pojemności dyskowej.
I przypominam się z tym, by nie cytować niepotrzebnie całych wypowiedzi przedmówców, bo przez to posty stają się mało czytelne.
Pozdrawiam,
Dimatheus