20 metrów kabla sieciowego. Czy nie będzie zakłóceń?

Witam. Ostatnio kolega zakupił ten —> http://allegro.pl/item1165882776_tl_wr543g_ap_atheros_b_g_ap_client_wisp_kurier.html router. Jednak ze względu na dość rozbudowane mieszkanie, aby podłączyć drugi komputer pod ten router musi zastosować kabel sieciowy krosowany (skrętkę, o długości około 20 m.) I teraz nasuwa się pytanie. Czy na takiej długości mogą występować jakieś zakłócania, typu duże opóźnienia, problemu z połączeniem itd. ? Ewentualnie jaki inny kabel sieciowy zastosować. Z góry dziękuje za odpowiedź.

P.S. Antena została zastąpiona kablem, za pomocą którego dostarczany jest Internet do kolegi. (zakończony wtyczką RP-SMA).

W starym mieszkaniu miałem APka na strychu i ciągnąłem od niego ok. 30m. kabla do komputera. Problemów żadnych nie było.

W poprzedniej pracy przy sieci kablowej ich długość do niektórych końcówek była nawet dłuższa - też problemów nie zaobserwowałem.

Do jednorazowego odcinka do 100m nic się nie będzie działo i wszystko będzie działało dobrze. A co do kabla do komputer ze switchem w routerze powinno sie łączyć kablem prostym a nie krosowanym, chyba, że switch w routerze ma funkcje Auto-MDIX ale wątpie.Pozdrawiam

w sieciach LAN zasadą jest miedzy odbiornikami daje sie kabel do 100m (nie powinno przekraczac)

20m bez problemu bedzie Ci smigac :slight_smile:

A czasami nie na odwrót ? Prosiłbym o źródło.

Tak jak napisałem. Oto źródło które na szybko znalazłem ale potwierdza moje zdanie :wink:

http://sieci-lan.pl/laczenie.php3

A ja powiem tak. Robiłem już kilka sieci, nigdy nie zwracałem uwagi czy mam kabel krosowany, czy prosty. Jak do tej pory wszystkie switche i routery z jakimi miałem do czynienia “rozpoznawały” jaki jest kabel i zawsze działało.

Jak najbardziej powinien być to kabel prosty.

\

To widnieje w specyfikacji routera (link w pierwszym poście), więc już raczej obojętne jakim kablem pójdzie.

Cytat wzięty z tej ----> http://forum.pclab.pl/topic/589742-Który-kabel-LAN/ strony.

Tutaj warto również zaznaczyć, że podany model nie jest typowy switchem.

Jako praktyczny przykład podam sieć wykonaną u mnie. Od routera (ASMAX AR-904u) komputery podłączone są za pomocą kabli krosowanych i wszystko elegancko śmiga. Na prostych też chodzą, ale jednak wydajność z lekka spada.

Triniti888 , kompa z routerem łączy się kablem prostym (jak napisał rollie ) bo jak użyjesz krosowanego to nie będzie widzieć połączenia (próbowałem krosowanym z braku kabla prostego i nie działało mi, dopiero jak połączyłem dwa krosowane złączką to zadziałało jak z prostym), krosowane stosuje się do połączeń komputer <-> komputer.

Czyli anteny nie ma i połączenie wifi nie wchodzi w grę?

Bo gdyby była antena to lepiej by chyba bylo dokupić kartę wifi do kompa.

Ze względu na kabel o WiFi nie ma mowy.

Przyznaje Wam wszystkim rację. Po prostu pomyliły mi się rodzaje kabli. Sprawdziłem przed chwilą u siebie i jest tak jak mówicie. Najmocniej przepraszam za niepotrzebną dyskusję.

Temat do zamknięcia.

Pamiętaj, że routery domowe składają się tak na prawdę z routera oraz switcha. Router ma 2 interfejsy (jeden to port ‘WAN’, wystawiony na zewnątrz, drugi natomiast służy do połączenia router - switch. W uproszczeniu połączone są ze sobą kablem krosowym. Na zewnątrz wystawione są 4 pozostałe interfejsy switcha. Więc tak na prawdę podpinasz się do switcha, nie routera :slight_smile: ).

Oczywiście powyższe to tylko uproszczenie, ponieważ samo urządzenie w środku zbudowane jest trochę inaczej :slight_smile:

PZDR, H

Ja znam budowę i zasadę działania routera / switcha. Problem dotyczył tego, że pomyliły mi się kable ( po prostu głupia wtopa przyszłego informatyka).

Przepraszam, jeżeli uraziłem, wytłumaczyć chciałem, dlaczego taki, a nie inny kabel :slight_smile:

Swoją drogą, wracając do tematu, jeżeli na prawdę miałbyś jakiekolwiek problemy na 20 metrach w DOMU (w co szczerze wątpię, bo mało jest źródeł bardzo silnych zakłóceń w gospodarstwie domowym), jest też kabel STP (ekranowana skrętka).

Zresztą, ja odpaliłem połączenie na ~220m kabla UTP kat 5e bez repeatera po drodze i chodziło :slight_smile: Co prawda 100Mbit to to nie było, ale połączenie trzymało :slight_smile: