3 Dyski, Windows 7,8 i Linux i problem z boot

Witam

Może zacznę od początku, mam taką konfigurację dysków w kompie

Dysk 0 Nieprzydzielone miejsce 100%

Dysk 1 Backup - normalna partycja na ■■■■■ółki (pod windows)

Dysk 2 SYS 100MB partycja powstała przy instalacji win 7

Dysk 2 Sytem - partycja z windows 7

Dysk 2 Dane - partycja na różne pierdoły filmy, gry itp

Do wczoraj Dysk 0 był podzielone na 2 partycje pod linuxa, ale coś mnie tknęło żeby spróbować win 8, więc usunąłem obie partycje z dysku 0 i utworzyłem na niech 50GB partycje pod system windows 8 no i zaczęła się magia…

Instalacja windows 8 nie powiodła się (przynajmniej tak mi się wtedy wydawało). System teoretycznie skończył instalacje, ale przy próbie uruchomienia, po pojawieniu się niebieskiego logo windows, ekran stawał się czarny i tak wisiał w nieskończoność.

To sobie myślę, ok polać to wracam do 7…ale już nie było jak.

Próbowałem naprawdę różnych kombinacji, narzędzi odzyskiwania systemu z płyty win 7, ci prawda znalazł instalacje win 7 ale nie był wstanie jej odpalić. Próbowałem różnych wariancji komend bootrec i bootsect (fizy, rebuildy itp) i nic

Udało się raz odpalić niby z tej partycji, ale odpalił się GRUB skasowanego linuxa i od razy wywalił błędy że nie może znaleźć żądnego systemu…

to myślę sobie, ok formatuje sobie na dysku 0 partycje systemową z windows 8 i na niej zainstaluje windows 7 a potem będę próbował naprawić system, ale o dziwo po skończonej instalacji windows 7 przy ładowaniu się systemu (te 4 kolorowe logo windows) znowu czarny ekran (dokładnie tak jak po instalacji windows 8).

Nie chciał bym kasować całego systemu i instalować to na nowo, za dużo danych stracę.

Zgłupiałem, nie wiem jak to naprawić.

Tak z ciekawości, czy można sformatować tę partycję 100MB z windowsa 7? Czy konsola odzyskiwania jest jakoś w stanie na niej odbudować oryginalny bootmgr z windows 7? Bo chyba tylko taka opcja coś da

Czy dyski 0, 1 i 2, to są partycje jednego fizycznego dysku twardego? Czy może to są trzy oddzielne dyski twarde? Jak to rozumieć?

Tak są po 3 różne dyski twarde

Dysk 0 ma 1 parycje

Dysk 1 ma 1 partycje

Dysk 2 ma 3 partycje w tym sys 100mb

W tej sytuacji radzę wyłączyć fizycznie (oba przewody) dysków 0 i 1. Tym samym spróbować zająć się przywróceniem bootowania z dysku 2 ( z Windowsem 7 ), choćby przy pomocy płyty instalacyjnej (naprawa). Gdyby się udało przywrócić w ten sposób bootowanie dysku 2 (system W7 zadziałałby normalnie), dopiero wtedy podłączyć kolejno najpierw dysk 1 (i restart), potem dysk 0 (i restart), dając szanse systemowi W7, jako nadrzędnemu, na wykrycie tych dysków.

PS. Dysk 1 nie jest kontrowersyjny, natomiast dysk 0 powinien być sformatowany spod Windowsa 7. Po tym na dysku 0 system Windows 8 da się zainstalować bez problemu z wyborem startu między W7 a W8.

W sumie to logiczne rozwiązanie, spróbuje po pracy.

Dzięki