3 monitory do 1 komputera - jakie opcje?

Witam,

krótkie i treściwe pytanie.

Jakie są sposoby (te drogie jak i najtańsze) dzięki, którym można podłączyć 3 monitory do jednego komputera?

Obecnie mam kartę graficzną Sapphiere Radeon 9600xt 256mb, gdzie są 2 wejścia (DVI i VGA). Podłączone są 2 monitory, zainstalowany Hydravision i wszystko działa bez problemu. Co teraz mogę jeszcze zrobić by dołączyć trzeci monitor?

Pozdrawiam

szukajka się popsuła?

Jeśli już odpowiadasz to wnieś coś do tematu. Skoro zarzucasz mi, żę nie szukałem to proszę wskaż mi post, który odpowiada na zadane przeze mnie pytania :-).

Pozdrawiam

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=154781&highlight=

Chcesz mieć ten sam obraz na wszystkich monitorach, czy rozciągnąć pulpit?

1. Pierwsze wyjście to dwie karty w trybie SLI i masz 4 monitory.

2. Jeżeli nie masz SLI, to dodatkowa karta grafiki na PCI i masz trzeci monitor. Wadą tego rozwiązania jest brak możliwości zainstalowania do niej sterowników, więc monitor będzie wyświetlał tylko standardowe rozdzielczości itd.

Znam ten wątek, sam w nim uczestniczyłem ale do końca nie został on rozwinięty i skupiał się bardziej na 2 monitorach. Ja chciałbym się skupić na rozwiązaniach połączenia trzech.

Jest link do płyty głownej - rozumiem, że to drogie wyjście… Są tańsze?

Widzę, że jest tam wspomniane jakieś rozwiązanie połączenia przez LAN? Jak to zrobić i jak to wygląda?

Czy wtedy muszę mieć włączony dodatkowy komputer? Wolałbym to jakoś obejść, jeśli jest taka możliwość :).

Pozdrawiam

Złączono Posta : 30.05.2007 (Sro) 12:04

Gloup - chcę mieć rozciągnięty pulpit, by na każdym było co innego…

Nie mam pojęcia co to SLI, więc wątpię czy mam :slight_smile:

Hmm… rozdzielczość na tym monitorze wystarczy mi 1280x1024 :slight_smile:

Może głupie pytanie ale zapytam: czy karty AGP wejdą na PCI ? :slight_smile:

I jeśli włożę daną kartę w PCI to będzie ona bez problemu wykryta przez komputer i we właściwościach pojawi mi się 3 monitor?

Pozdrawiam

Dwa złącza graficzne PCI-E( na lepszych płytach głównych ), pozwalające zamontować dwie odpowiednio dobrane karty graficzne.Po zamontowaniu tych kart masz SLI, każda karta może obsłużyć 2 monitory.

Jeżeli potrzebne są ci trzy monitory do pracy warto w taki układ zainwestować.

Nie.

Kiedyś jako dodatkową montowałem Voodoo 1 i system wykrył ją bez problemu (XP).Niestety rozdzielczośc maksymalna o ile dobrze pamiętam to 800*600 prz odświeżaniu 60.

Hmm… to może wkrótce będę musiał się zastanowić nad takim rozwiązaniem… Ale chyba jeszcze spróbuję zamontować Radeona 9200 - zobaczymy co z tego będzie…

Widzę , że to stary wątek , ale info dla szukających rozwiązania… adapter sygnału z USB na dowolny wyświetlacz czyli USB/VGA , USB/DVI , USB/HDMI ( czyli stary CRT , czy nowy , monitor LCD, projektor , TV ) , rozdzielczości do 1920/1200 i sterowniki do Maca i do Windows 7/64 bit , a gdzie szukać … penie najlepiej na allegro :slight_smile: I co ciekawe oprócz tego co mamy na karcie grafiki dopinamy do 6 innych wyświetlaczy przez to USB … uwaga przy słabiutkich kompach , karta USB lekko podjada Procka… ale tylko troszkę . Ja gram na giełdzie wiec potrzebowałem 8x display i działa :).

a moze wystarczy wymienic karte na ATI? http://forum.pclab.pl/topic/596419-eyefinity-9-duńkowy-komputer/page__p__8290491__fromsearch__1entry8290491 8)

karty ATI sa do tego stworzone :slight_smile: HD5770 1GB GDDR5 PCIE , tylko miało być chyba tanio :slight_smile:

Dodane 18.09.2010 (So) 0:31

Znalazłem na youtube

pozdrawiam

podlączam sie pod temat:

mam plyte ze zintegrowaną grafiką (GA-M61PM-S2) na chipie nvidii,

wyjscie analogowe.

jeśli dorzuce do tego kartę pci-e z dwoma wyjsciami (1x dsub i 1x dvi lub 2x dvi)

podłączę 3 monitorki?

btw przy takiej konfiguracji lepiej sie trzymac nvidii, czy bez problemu podłaćzę coś z ati -

tj, czy mi sterowniki sie nie pogryzą?

Najprawdopodobniej po podłączeniu karty PCI-E karta zintegrowana z płytą główną przestanie być aktywna. Nie znam płyty głównej w której można jednocześnie korzystać z karty zintegrowanej i zewnętrznej.