3 partycje na 2 partycje

Witam

Chce sformatować dysk (80GB), mam go podzielony na 3 partycje C; D; E; i chciałbym sformatować C i E a potem z tych partycji zrobić jedną C.

Rozumie że mam sformatowac pierw C i E a potem usunąć E i zmienić pojemność partycji C żeby była jej pojemność z E + ta z C, ale czy jak bede to zmieniał to czy partycja D może ulec zmianie albo jakies plik mogą sie potracic ? Mam tam ważne aplikacje i notatniki i żadko formatuje D.

C; E; i D; to NTFS a sys. Win XP i formatować bede z biosu (płytki XP)

prosze o pomoc, thx

jeśli D nie będziesz ruszał nic się nie stanie.Po prostu usuń C i E i zrób nową partycje.

Pytam dlatego, bo słyszałem że jeżeli chce skasofać dwie partycje pomiędzy ktorymi jesta jedna (ewe. kilka) to mogą być problemy i te\a partycja po środku moze zagubic swoje dane…

W moim przypadku między C; i E; jest D; i chciałem sie tylko upewnić czy aby napeno nic sie nie stanie z danymi na D;

Więc spokojnie moge skasować C; i E; a następnie stowrzyć jedną C; o większej pojemności ? przy czym z D; nic sie nie stanie ? (wszystkie dane na D; zostaną zachowane ?)

dzieki

sformatuj c na nowo, ale nową partycję powstałą z połączenia c i d zrób dopiero po formacie, a nie za jednym zamachem bo stracisz dane; żeby zachować dane musisz użyć. np. partition magic, nie narzędzia systemu windows, bo ten nie potrafi zachować plików na partycji, możesz sformatować c i e, a potem dodać np. połowę d do każdej, albo d w całości do c itd; nie używalem partition magic , ale musisz użyc opcji add (dodaj i wskazać, ile z d chcesz dodać np. do c) lub merge(połącz, jeśli

chcesz dodać całe d do c)- oczywiście c i d muszą być w jednakowym formacie np. ntfs itd. i musisz zaznaczyc opcje, ze pliki maja pozostać nienaruszone - jeśli masz wystarczajacą ilośc miejsca na partycjach, to nie powinno być problemów

ps. przed łączeniem zainstaluj system na c