3 pytania o płytę MSI - podkręcanie FSB, T1/T2, RAID wbud

Mam płytę MSI K9N6PGM2-V2. W mojej wersji tej opcji nie mam, ale ogólnie istnieje w innych podobnych modelach.

Jest napisane że to podkręca szybkość procesora, a przecież procesor pracuje na HT.

W takim razie co to zmienia? Szybkość RAM, PCI, PCIE, USB?

Kolejna rzecz - mam już na kolejnej płycie możliwość ustawienia trybu pracy pamięci

I na jednej (Epox 8RDAE) i na drugiej (tej wyżej) T1 jest niestabilny. Czy to wina słabych płyt czy trzeba do tego jakichś lepszych pamięci? I czy od stron normalnego użytkownika dostaje kopa, którego wydawałoby się że powinno dostać?

Ostatnia rzecz - RAID w płytach

Czy ktoś testował jak chodzi RAID w tanich płytach? Czy jednak jeśli będę chciał kupić drugi dysk to kupić go z kontrolerem RAID pod PCI/PCIE?

HTT, nie HT. Producenci często stosują wymiennie oznaczenia.

Słabe pamięci (ewentualnie zbyt wysokie zegary/Zbyt wysokie Timingi/Zbyt niskie napięcie). Przyspiesza.

Parę razy RAID uruchamiałem, jednak żadnych testów nie wykonywałem. Szybciej było. O ile, tego już nie powiem.

http://pl.wikipedia.org/wiki/HyperTransport

No ale czy ma jakiś wpływ na CPU również i na wymienione przeze mnie podzespoły/porty?

Ale HT i HTT to co innego :slight_smile:

Zastępcą FSB jest właśnie HTT, HT służy do wymiany danych i nie ma wpływu na częstotliwość działania procesora.

To Phenom pierwszy działa na magistrali FSB czy tej nowszej?

Działa na magistrali HTT.

HT służy do komunikacji RAM - CPU - PCI-e, ale nie ma wpływu na prędkość procesora! Częstotliwość HTT ma wpływ na częstotliwość HT, ale nie odwrotnie.

To są dwie różne magistrale. Zresztą ja też się kiedyś o to kłóciłem z JNJN. Poszukaj na forum.

To w takim razie co za głupoty piszą w instrukcji?

Skoro to HTT a nie FSB to jak to ma podkręcić procesor? Czy może ja jednak czegoś nie rozumiem?

Zaktualizuj BIOS moze nazwa się zmieni. Po prostu producent przyjął taką nazwę czy cokolwiek takiego. :] Jeśli to K8 lub wyższy to to jest HTT.

Nie wiem co jest w BIOS, ale wiem co jest w instrukcji;-) no to chyba ktoś gafę strzelił.