Mam Windows 10 zainstalowany na dysku M.2 512GB oraz 2 dyski HDD Toshiba S300.
Trzy rzeczy mnie wpieprzają :
Windows 10 i telemetria - regularnie trzeba zamykać proces telemetrii, bo z jakiegoś powodu miele dyskiem HDD. Nie wiem dlaczego tak jest. Na tym dysku jest trochę filmów, kilka gier zainstalowanych, jakieś fotki zgrywane z telefonu. Monitor zasobów wskazuje 100% aktywności dysku, kiedy proces telemetrii działa i rżnie tym dyskiem jak głupi. Nie mogę wyłączyć całkiem tej telemetrii, bo przestaje działać naliczanie osiągnięć w grach z usługi Xbox Live.
Geforce Experience - podobny problem jak wyżej - proces nvcontainer.exe również miele tym samym dyskiem. Z jakiego powodu ? Nie wiem, bo ścieżka do zgrywania screenów i video z gier jest na SSD, a nie na ten dysk HDD. Ostatecznie odinstalowałem ten cały Geforce Experience, ale trochę szkoda mi go, bo Shadow Play było przydatną funkcją i nie wiem czym ją zastąpić.
Google Chrome - rżnie dyskiem HDD procesem software reporter tool. Stosowałem różne porady nawet z tego portalu i pomagały na krótko. Nie wiedzieć czemu ten proces również rżnie dyskiem HDD. Co takiego na tym dysku jest, że się te programy uczepiły akurat niego ?
Ok, wyżaliłem się.