Witam otoz mam problem z tą płyta(MSI B450 A PRO), posiadam do niej Pamięć G.Skill Ripjaws V, DDR4, 16 GB,3200MHz, CL16 (F4-3200C16D-16GVKB). Otoz problemem jest gdy mam wpiete 2 kosci ram w 2 i 4 slot plyta glowna wydaje 3x sygnal dzwiekowy podczas wlaczania komputera ze jest blad RAM. Gdy odpalam komputer tylko na 1 kosci ram wpietej w 2 slot wszystko jest ok bez wzgledu ktora to kość czyli ram chyba jest ok natomiast gdy probuje odpalic tylko na 4 slocie nadal jest piszczenie i komputer sie resetuje. Pamietam ze miesiac Temu podczas dwoch uruchomien kompuetra tez tak piszczało, potem bylo ok przez miesiac i teraz piszczec zaczelo i moge odpalac kompa tylko na 1 kosci ram w slocie 2. Prosze o pomoc bo zlozylem to niedawno i bylo wszystko ok a teraz nie wiem co z tym zrobic. Czyzby plyte szlag trafil ?
Plyta glowna msi b450 A PRo Piszczy, blad RAM
Przepraszam za to, szybko pisałem. Juz poprawiłem, nie wiem jak to zwięźlej opisać.
- Sprawdź czy w gnieździe nie ma jakichś farfocli.
- Każdą z kości potraktuj programem memtest lub windowsową “diagnostyką pamięci”.
- Sprawdź w instrukcji kolejność instalacji pamięci, w niektórych płytach to ma znaczenie, może należy je instalować po kolei w slocie 1 i 2?
Jeżeli nic nie pomogło, to masz odpowiedź, slot prawdopodobnie uszkodzony.
Hej,
Ewentualnie w slocie 1 i 3.
Pozdrawiam,
Dimatheus
Pamiec sprawdzona, jest ok. Ma byc obsadzona w slotach 2 i 4. Widocznie zepsul sie slot… Ale badziew teraz robia. Uzywam tego komputera dopiero 2 miesiace a juz szlag trafil jeden slot. Gdy umieszcze ja w slotach 1 i 2 to nic nie piszczy tylko na poczatku uruchamiana sie komputera wyskakuje info ze pamiec powinna byc w slotach 2 i 4 ale gdy bedzie w 1 i 2 to bedzie dzialac normalnie ? Czy ta kość z slotu 1 wgl nie bedzie brana pod uwage przez system?
Może pokazuje, w których slotach będzie działać w Dual Channel. Jeśli włożysz inaczej, Dual Channel może nie działać. W każdym bądź razie sprawdź, czy pamięć będzie poprawnie wykrywana przez system operacyjny,.