40-40(40-40)+40=? Rozwiąż w pamięci zanim otworzysz temat. Czy AI jest tak ułomne?

Gdzieś na jakiejś głupiej stronie zauważyłem „podchwytliwe” zadanie: ile to jest 40-40(40-40)+40.
Po paru sekundach myślę 80, ale skoro jest podchwytliwe a odpowiedzi nie ma to wkleiłem to w Google.
I patrzcie jaką dostałem odpowiedź. Na początku czytając to myślałem, że czegoś nie zauważyłem i odpowiedź 80 jest nieprawidłowa, bo AI twierdzi, że 80 jest źle, ale na końcu podaje wynik 80 po bezsensownych obliczeniach.
Niżej wklejam zrzut, bo niestety obliczenia to obrazki i nie mogę całości skopiować.

Mój 20 letni AI, czyli JOINUS JS-82MS-A (klon: Casio fx-82MS) bardzo nisko budżetowy, dziś kosztuje 35zł.
Liczy to bez zająknięcia :slight_smile:

IMG_20260102_185501
Trochę wyświetlacz mały i trzeba przesuwać.

ChatGPT radzi sobie od strzału w najprostszym trybie szybkiej odpowiedzi

Może zadając pytanie zasugerowałeś AI, że najbardziej prawdopodobny wynik nie jest właściwy i ten zaczął kombinować?

Nic nie sugerowałem. Tylko skopiowałem zadanie.

Teraz chyba się nauczył, bo nie mogę tego już powtórzyć.

Trochę z innej beczki, ale odnośnie AI XD
Miałem problem z wywalającym się Chromem pod Linuksem na serwisach wideo. Nakierowałem w pierwszym poście, że problem może leży po stronie konfiguracji kernela (bo na zewnętrznym z kompletnie innym konfigiem problemu nie było).
Zapytałem ichniejszego bota AI (bo z Forumowiczami tam różnie bywa, często klepią to samo a czasami wątki zostają bez sensownej odpowiedzi). Mimo nakierowania na możliwy problem z kernelem bot mi sugerował zabawę ze sterownikiem (gdzie defaultowo na nowszym igpu tego problemu też nie ma XD).
Dopiero po kilku postach bot zasugerował poprawne rozwiązanie XD za chyba 4 razem XD

obraz

To jest problem z modelami językowymi, którego nie do końca rozumiem. Wiadomo że pytane dwa razy o to samo potrafią dać dwie różne odpowiedzi. To jest bardzo prawdziwe, gdy damy mu temat ogólny np „wymyśl wiersz o dzięciole” i mało prawdopodobne gdy chodzi o konkrety jak np rozwiązanie prostych równań.

Jednak jeżeli to AI będzie docelowo w robotach to nie chcę żeby istniało nawet małe prawdopodobieństwo, że raz na ileś przypadków robot zrobi coś głupiego.

Odpowiedź, którą dostałeś za pierwszym razem tj „po równo/łamigłówka” jest co najmniej dziwna.

Dziś się tak tanio nie robi :rofl: Dziś raczej preferowane jest wykorzystanie API. Oto preferowany sposób napisania funkcji sprawdzającej czy liczba jest parzysta:

def czy_parzysta(liczba):
    r = client.chat.completions.create(
        model="gpt-4.1-mini",
        messages=[
            {"role": "user", 
             "content": f"Czy liczba {liczba} jest parzysta? Odpowiedz TAK lub NIE."}
        ]
    )
    return r.choices[0].message.content.strip() == "TAK"

Ale robią i takie cudaki :stuck_out_tongue: (no ślinka mi pociekła a nie jest to drogie).
kalkulator-texas-ce-t-python-edition-3490053-3594486314
i wystarczy mu:

def czy_parzysta(liczba):
    return liczba % 2 == 0

print(czy_parzysta(10))  # True

Przynajmniej jak liczy to na Florydzie nie ogłaszają 20 stopień zasilania :stuck_out_tongue:

Ja uważam, ze człowiek powinien raz na jakiś czas kupić sobie fajny, zupełnie niepotrzebny gadget. Zwłaszcza gdy jest tani :grin:

można i tak, ale bardziej na czasie byłoby z wykorzystaniem AI :rofl: Jest opcja żeby odpalić lokalnie model na RTX’ie. Nie będziesz grzał Florydy tylko własny pokój, co w zimie nie jest złym pomysłem :smiley:

Stare, sprzed kilku lat, ale moje i zawsze mnie bawi.

Modele językowe z matematyką nigdy nie radziły sobie dobrze.
Kiedyś już to dałem na tym forum, ale że ten temat jest o obliczeniach, to i tu się nada.
Jakiś rok temu z kawałkiem poprosiłem:
Napisz jakieś bardziej skomplikowane działanie matematyczne, które w wyniku da 100:

image

Wyjaśnienie może być dość proste, modele językowe nie do tego miały służyć. Z tym radzą sobie albo zwykłe kalkulatory, albo modele w tym wyspecjalizowane. A nie w konwersacji, choć i tu jest coraz lepiej.

Ah widzę ChatGPT 3 (o ile dobrze pamiętam). Strasznie podobał mi się ten model. Był przezabawny w swoich błędach i do tego nie był ugrzeczniony. Obecnie już się na to nie nabierają.

(ChatGPT 5.2 w trybie szybkiej odpowiedzi)

Z równaniami było różnie.

Tryb szybkiej odpowiedzi poległ na starcie. 40+50-25 = 100 (he he )

(ChatGPT 5.2 w trybie szybkiej odpowiedzi)

Jednak już w trybie poszerzonego myślenia wszystkie równania są prawidłowe

(ChatGPT 5.2 w trybie Thinking Extended)

Dlatego zawsze piszę że podstawowe tryby pracy AI, takie które nie myślą kilkadziesiąt sekund, czasami się sprawdzają ale lepiej traktować je jako rozrywkę/ciekawostkę. Nie opierać się na nich w poważniejszych sprawach. Oczywiście AI w żadnym trybie nic nie gwarantuje.

A teraz zadane do weryfikacji dla matematyka. Czy to jest poprawne? Równanie zaproponowane przez ChatGPT 5.2 w trybie „Zbadaj głęboko” (takich zapytań można zadać tylko 25 na miesiąc i tylko w abonamencie „Plus” lub wyższym)

czy może to stek bzdur

Nie jestem matematykiem, ale rzuciłem na to okiem i wygląda, że wszystko jest dobrze.
Funkcja wykładnicza jest funkcją odwrotną do logarytmu, cos0 to oczywiście 1, logarytm binarny z 1024 to faktycznie jest 10, a pierwiastek kwadratowy z 10000 to 100.
No nieźle.

Kalkulatory do tego są stworzone i dziwnym byłoby, gdyby one podały nieprawidłowy wynik.
Modele językowe AI nie są do tego stworzone i dlatego często się mylą.