5.1 w Windows Media Player


(Adzio17) #1

Witam! Mam pewien problem, otóż mam głośniki 5.1 i niestety działają tylko 2 + subwoofer . Mam Win 7 home premium, kartę muzyczną Creative SB Audigy. Zależy mi aby działały wszystkie w WMP i innych programach. W konfiguracji Windowsa mam głośniki na zaznaczone na 5.1.

Proszę pomóżcie :slight_smile:


(Pawelo 1986) #2

Musisz mieć media nagrane w 5.1 jeśli jest to normalne stereo to nic z tego, nie będzie ci grało na wszystkich głośnikach :slight_smile:


(Piotr24 Power) #3

Niestety tutaj wina leży po stronie dźwięku wejściowego (czyli tego z pliku), który jest w 2.0 (to że gra jeszcze subwoofer to funkcja systemu wbudowanego w głośnikach)...

Sterowniki do kart dźwiękowych Realtek umożliwiają "rozszerzenie dźwięku" w prawie całym systemie, gdzie np. WMP gra zamiast w 2.0 w 5.1, a gry 2.0 grają w 5.1...

Jeżeli naprawdę chcesz 5.1 ściągnij i zainstaluj sobie program SRS Soundbox: http://www.srslabs.com/store/store/comersus_viewItem.asp?idProduct=6

Robi on to samo co sterowniki Realtek, ale w całym systemie (nie prawie ;p) i działa na wszystkich kartach dźwiękowych :slight_smile:


(Adzio17) #4

Ale zanim zmieniłem Windowsa miałem XP , miałem te same pliki muzyczne i wszystkie głośniki działały mi w każdym programie...


(Exdany) #5

Win7 ogólnie chyba ma jakiś problem w odtwarzania 5.1 bo winamp też nie gra we wszystkich głośnikach :-x


(Pawelo 1986) #6

W windows xp prawdopodobnie jest jakieś sprzężenie czy coś w tym rodzaju i graja wszystkie głośniki :smiley:


(Piotr24 Power) #7

Możliwe, że sterownik pod XP robił to samo co Realtekowy, a pod Win 7 już tej funkcji w nim nie ma... Jednak Ja nie jestem ekspertem od tego i pewności 100%centowej nie mam :smiley: ...

Spróbuj tego programu, naprawdę godny polecenia...


(Adzio17) #8

przechwytywaniexg.th.jpgjak próbuje zmienić głośniki na 5.1 w Soundbox'ie wyskakuje taki błąd :?


(Piotr24 Power) #9

Czyli według informacji "z okienka" twój system (sprzęt) nie obsługuje więcej niż 2 kanały, co oczywiście nie jest prawdą skoro działało ci 5.1 na XP...

Poszukaj nowszych sterowników do karty dźwiękowej, lub jak takich nie będzie spróbuj odinstalować i zainstalować je ponownie... Jeżeli po takich czynnościach nadal będzie podobny błąd to spróbuj poszukać starszych sterowników...


(Adzio17) #10

Dzięki za wszystko ale to się raczej nie uda... Mam jedyne sterowniki kompatybilne z 7 i i tak są do kitu bo nie działa w nich menu (gdyby działało nie było by problemu). Dzięki wielkie za pomoc :slight_smile:


(Piotr24 Power) #11

Nie ma sprawy...

Widać, że to wina Creative... Miejmy nadzieje, że wyjdzie poprawka/update który naprawi ten błąd...


(Plgracz) #12

Mimo poprawnych ustawień dźwięku (głośniki 5+1, SB Audigy 4) oraz włączonych Ulepszeniach (opcje w konfiguracji głośników - na Realtekach to działa) też nie ma u mnie dźwięku na wszystkich głośnikach podczas słuchania muzyki (oczywiście pliki wejściowe są stereo) ale można temu zaradzić instalując odtwarzacz JetAudio i zaznaczając w nim opcje X-Surround. Wtedy każda MP3 idzie na wszystkich głośnikach.

Do Winampa polecam wtyczkę AndrewLabs ATSurround for Winamp - działa OK.

Przy materiale DVD z dźwiękiem 5.1 problemów nie ma - wszystko jest OK.

Pozdrawiam