64 bity, czyli prawdy i mity

Mam pytanie dotyczące Win7 64 bity. Mianowicie słyszałem, że dużo programów i gier nie działa na Win7. Więc: czy to prawda i czy nowy hardwar’e będzie w pełni kompatybilny?

Na dzień dzisiejszy 90-95% oprogramowania które działa pod Win 7 32 bitową powinno działać pod systemem x64

W wymaganiach programu jest, czy działa. Niektóre wymagają innej wersji (np. iTunes).

Gry potrzebują dodatkowej instalacji DirectX9.

A czy sprzęt kompatybilny, to na stronie Microsoftu jest program sprawdzający, podaje co działa a co nie działa w której wersji siódemki.

nie trafiłem na jedną grę nie działającą pod win7 x64 (sprawdzałem tylko nowe tytuły).

przez ~3 miesiące 1 aplikacja nie zadziałała, ale znalazłego 64-bitowy jej odpowiednik…

a na partycji z systemem masz 2 foldery: “Program Files” i “Pliki programów (x86)”… :wink:

Pozostaje pytanie: czy aby na pewno 64-bitowy system jest niezbędny?

-Masz, albo zamierzasz mieć 6-8 GB RAM?

-Używasz kobylastych programów łykających ponad 2 GB RAM?

-Zdajesz sobie sprawę, że nie będzie szybkości samej z siebie wynikającej z 64-bitowego systemu? /podchwytliwe/

To wytłumacz mi dlaczego XP x64 działa naprawdę zauważalnie szybciej - po czystej instalacji jak wersja 32 bit.

Nie będzie jakieś super szybkości ale jest to odczuwalne…

może nie będę miał 6GB RAM, ale 4 napewno. a stabilność 32 bity kończy się chyba na 3 GB (nie jestem pewien). a komp ma służyć dość długo bez specjalnego tuningu.

Ja mam narazie tylko 3GB ram, a i tak używam 64-bitowej Win7. Szybkość działania 64-bit programów względem ich 32-bit odpowiedników jest na plus (testowane na Photoshop CS4 64-bit). Więc jeśli sprzęt obsługuje w pełni 64-bit to warto zainstalować system x64.

Ja mam XP 32bit przy 4GB i jakoś problemu ze stabilnością nie ma, chociaż wykrywa mi tylko 3.25GB.

Rzuć jakiś testem. Bo ja takie rzeczy podciągam pod autosugestię, samospełniające się pragnienia itp. Z resztą XP 64 bit to w dniu dzisiejszym porażka…

Dodane 19.02.2010 (Pt) 11:56

Nie, nie kończy się stabilność, tylko możliwość zaadresowania. To całkiem inne słowo i znaczenie.

Twoja decyzja. Jeśli po nocach nie daje ci spać myśl, że 750 MB RAM się marnuje, to można sobie 64-bity stawiać. I oczywiście od startu systemu napełniać, napełniać i napełniać pamięć. Wszak niewykorzystane tranzystory w kościach pamięci mogą zwiędnąć :slight_smile:

A, przy okazji, 64-bitowy system lubi sobie zająć na starcie parę mega więcej w porównaniu do 32-bitowego.

Działa dość dobrze wszystko.

Spokojnie. Jak kupować maszynę, to kupować maszynę :smiley: koniec końców nie za swoją kasę płacę (od czego ma się starych) :smiley: A ram myślę, że nie zwiędnie od razu :stuck_out_tongue: Parę mega także nie powinno zrobić różnicy.

Odpowiedź jest prosta - masz procek 64bit - instaluj i taki system. 32bit to już przeżytek robiony dla userów celeronków i tyle.

2 GB to na dzisiejsze czasy za mało 3,15 co oferuje 32bit praktycznie nic nie zmienia - i tak będziesz szybko zmuszony do przejścia na x64. A szybkość jest odczuwalna.

co skutkować może brakiem stabilności

niekoniecznie. wiekszosc ludzi nie odczuje zmian po przesiadzce na system 64bitowy (szczegolnie gdy wiekszosc uzywanych aplikacji nadal jest 32bitowa)

twierdzisz ze dodatkowy 1gb nic nie zmienia? dosyc odwazna teza…

no, popatrz- jakos niezauwazylem :slight_smile:

No bez przesady. Chyba, że jakiś “specjalista” sobie SWAP wyłącza, to może. W normalnych warunkach to bzdura że zaadresowanie max RAM=utrata stabilności. Nie siej czarnego PR-u. Na 64-bity przyjdzie czas, ale nic na siłę.

Jako, że osobiście siedzę niektórymi programami w epoce win98, mnie się taki pęd do 64-bit nie kalkuluje zupełnie z powodów niekompatybilności softu.

Młodzież, której komputer służy do nowości i gier, jak najbardziej może sobie 64-bit instalować. Tylko trzeba jasno powiedzieć, że z racji 64-bitowego windowsa wiele FPS-ów więcej póki co nie będzie.

Sam system jest x64 więc jest szybszy

Na ile starczy ten 1 gb więcej? pół roku?

Jeśli a się “dostępne” 4 GB na systemie 32bit (co jest możliwe) problem ze stabilnością pojawia się jak jakiś program chce sobie więcej jak 2 gb zająć.

j/w

zdajesz sobie sprawę jak długo x64 już istnieje? :slight_smile: Jak chcesz to się ociągaj.

Ja też, dlatego jeszcze mam XP na uboczu. Ale już niedługo…

Oj ty niedobry :wink: do młodzieży już się nie zaliczam a ty mi bronisz korzystania z x64! :wink:

dodam tylko, że jeśli już gram i tak w gry sprzed kilku lat :wink:

Jeśli jakiś proces zechce więcej pamięci, to system zacznie korzystać z pliku wymiany (SWAP) i to wszystko. Możesz podać jakieś przykłady niestabilności w systemie x86 z powodu niedoboru pamięci? Co się niby dzieje? Blue Screen? Freeze?

Jedyna możliwość destabilizacji, to pełna partycja systemowa, wyłączony SWAP, lub ustawiona na sztywno jego niska wartość. Pojawia się wtedy dymek, mielenie HDD itd. Ale to obecnie rzadka sytuacja.

Ja tam nikomu nie bronię. Sam próbowałem też z 64-bitami. I daleki jestem od stwierdzeń, że to sam w sobie szybszy system i szybciej się działa na nim. Może niech huraoptymiści podadzą parę powszechnych i potrzebnych aplikacji 64-bitowych natywnie? Bo te i owszem mogą działać szybciej.

I najważniejsze: czy jest już Flash x64 bez kombinowania?

Prostu żeby odczuć tą moc jaka oferuje platforma x64 musisz starać się zawsze wybierać programy które są w standardzie 64 bitowym.Z czasem napewno będzie ich przybywać. A co do XP x64 to ja osobiście miałem i nie mogę powiedzieć złego słowa bo wszystko mi na nim chodziło do wszystkiego znalazłem sterowniki prócz do mojej starej drukarki. Ja nie narzekałem na XP x64-nie mogę złego słowa powiedzieć na ten system. Fakt był po angielsku ale jeżeli chodzi o aplikacje to nie zdarzyło mi się że coś mi nie chciało działać.

Myślę że warto instalować systemy x64 tym bardziej że z tego co mi wiadomo to nawet będzie wersja office pod 64 bity. Następny system microsoftu też zostanie wydany tylko pod x64. Napewno są to systemy przyszłościowe.

Jeżeli chodzi o aplikacje x64:

-To napewno kompresor RAR itp np 7-zip, winrar

-Będzie wydany office pod x64

• Jakiś programik do grafki np. Gimp x64

• kodeki x64 - już są…

• media player classic x64

Tutaj masz aplikacje x64 http://www.start64.com/index.php?option … &Itemid=55

Temu jednak daleko do stabilności jeszcze :wink:

to był tylko przykład no część jest w fazie beta, część jest wydana ale zapewne będzie ich coraz więcej