8.1 problem z szybkością procesora wynosi tylko 0,47 GHz.
Witam, posiadam laptopa lonovo z procesorem Intel Pentium N3530 4x2,16 GHz, system WIndows 8.1 świeżo przywrócony z partycji recovery, bardzo wolno chodzi zawiesza się i długo wykonuje operacje na systemie.
U mnie ta liczba zmienia się pod wpływem zużycia procesora, np. teraz działa na 0.78, a jak włączę grę to nawet na 3.0 (ogólnie zmienia się kilkadziesiąt razy na minutę). Jakiego posiadasz antywirusa? U mnie Norton spowalniał system mimo przywrócenia. Obecnie mam KIS i problem znikł.
Wstaw screeny z programu HwInfo zakładka sensors i z programu CrystalDisc Info. W Crystal wejdź w Funkcje–>zaawansowane–>wartość RAW–> 10 [DEC] i następnie zrób screena
To że taktowanie spada to jak już było mówione jest normalne, to zasługa speedstep. Gdy procesor jest używany takty wracają do nominalnych, w twoim przypadku 2.16GHz. Ten pentium to generalnie słaby układ o niskim TDP (energooszczędny).
Co do wirtualizacji wrzuć może screen, bo trudno powiedzieć gdzie wynalazłeś taką informację w menadżerze zadań.
Dysk ma bad sektory, możliwe że z tego powodu laptop działa wolniej ponieważ korzysta z puli zapasowych sektorów. Czas dostępu w tym modelu również nie jest zbyt dobry, przekracza 17ms więc nie oczekuj od tego sprzętu zbyt wiele.
Witam, sprawdziłem ten sposób ale w wysokiej wydajności mam ustawione wszystko na 100%, zauważyłem ze teraz procesor pracuje na 2.16GHz i więcej, już się tak nie wiesza, miałem ustawiony tryb zrównoważony, teraz się pobawię ustawieniami w tych trybach.