Witam, może mi ktoś wytłumaczyć czym fizycznie różnią się złącza RJ-45 i 8P8C. Znalazłem na Wikipedii, że
8P8C odnosi się do 8posision 8contact, używany jest nie tylko dla RJ45, zobacz “List of official registered jacks” tu: http://en.wikipedia.org/wiki/RJ45_(telecommunications)#RJ45
Czyli teoretycznie RJ45 to wtyk 8P8C, który mają dodatkowy wichajster nie pozwalający wtyku do sieci komputerowych pchać w linie telefoniczne… w praktyce (przynajmniej w polsce) takie wtyki są rzadko spotykane, ja widziałem je głównie na gotowych kablach wysokiej jakości.
W sklepie jak poprosisz RJ45, to prawdopodobnie dostaniesz “zwykłą” 8P8C, ale bez strachu - będzie pasować.
To trochę tak jak 3,5mm minijack - są stereo, ale są też do zestawów HF z dodatkowym kontaktem na mikrofon i zapewne też inaczej się je fachowo nazywa.
Dzięki, właśnie o takie wytłumaczenie mi chodziło bo mój nauczyciel od sieci twierdził, że to samo i nie ma żadnej różnicy. A jednak ucząc się zawodu warto coś takiego wiedzieć
Może po prostu nie widział tych wtyków z blokadą. Skoro twierdzi, to bezpieczniej będzie przytakiwać żeby mieć z głowy.
To jest tylko nauczyciel, a nie specjalista IT. Ewentualnie nie chciał się wdawać w szczegóły. 8P8C są błędne nazywane RJ-45, bo wyglądają podobnie, producenci urządzeń też je tak nazywają, bo ta nazwa dla zwykłego użytkownika jest bardziej znana, niż 8P8C. Tak samo jak błędne jest nazywanie przez producentów zwykłych routerów, routerami DSL.
Ale jeśli nie wiedział to mógł po prostu powiedzieć. Ale nie chciałem obarczać mojego nauczyciela winną, za to że nie wiedział, dlatego właśnie zapytałem tu.
Niektórym nauczycielom może być głupio przyznać się, że czegoś nie wiedzą.
Fakt, dając konkretną odpowiedź nie podkopał sobie autorytetu i zakończył dyskusję. Może założył że młodzież nie jest aż ciekawa aby samemu poszukać?
Nie ma sensu tego prostować, chyba że w cztery oczy w ramach podzielenia się ciekawostką - z belfrów lepiej nie robić sobie wrogów.
Mógłby ktoś wygóglać tą wtyczkę RJ-45 z blokadą i dać tutaj linka? Nie wiem na co zwrócić uwagę szukając, a chyba nie widziałem tego. Też wydawało mi się że to jedno i to samo (RJ i 8P8C).
Sory za archeologię, ale wątek zapadł mi w pamięć.