Witam
Mam stary komputerek ale mi wystarcza do tego do czego go używam
czyli do netu i do filmów ido starych gier
od czasu do czasu
MSI K9 nULTRA
AMD Athlon X2 64Bit 3800+
2 GB RAMU GOOD RAM
Zasilacz 550Wat Feal 2 - tak tak wiem podobno szajski… ma z jakieś 3 miesiące dopiero.
no i nieszczęsny ZOTAC 9800GTX+ AMP EDYTION wymieniony z Gigabayta 8600 GT który tam miał jakieś swoje wewnętrzne problemy:P
no i do tego Win 7 Enterprise 64 Bity
Problem jest taki że “siadają sterowniki” i karta się wiesza.
to może od początku
Odinstalowałem sterowniki przed wymianą grafiki mimo iż to też GF no ale, tak postanowiłem.
Włożyłem kartę grafiki ładnie mi ją 7demka wykryła zainstalował się najpierw sterownik z samego Windowsa potem ładnie najnowsze sterowniki się zainstalowały
Wszystko chodziło ładnie super elegancko.
aż pewnego dnia gra w którą grałem Super Meat Boy (polecam) się zawiesiła. Zresetowałem komputer i szok ARTEFAKTY, PASKI I INNE ATRAKCJE NA MONITORZE… kiedy dochodziło do okna logowania obraz zmienił się na czarny i nic…
No to uruchomiłem komputer w trybie awaryjnym odinstalowałem sterowniki zainstalowałem jeszcze raz - i wszystko super
I po kilku dniach komputer znowu zawiesił się na tej grze… znowu artefakty i tym razem do tego okropne problemy ze sterownikami
po zainstalowaniu sterowników niby wszystko oki ale F1 2010 (które wcześniej ładnie chodziło) wywala mi jakiś błąd i nie chcę się w ogóle uruchomić.
Zacząłem sporo czytać przeglądać fora… usunąłem sterowniki Drive Clenerem i zainstalowałem od nowa…
no i ciągle tak jak by karty grafiki nie było, Windows ja widzi rozdzielczość mogę ustawić taką jak na zainstalowanych poprawnie sterownikach… programy się wieszają… gry nie działają… albo działają chwilkę po zainstalowaniu sterowników na nowo a potem znowu zawiecha zaraz po odpaleniu lub w ogolę nie odpalają… Dodam że to gry które wcześniej na słabszej grafice działały b.dobrze… No i działały dobrze też na początku póki na tym 9800 nie zaczęło mi się wszystko walić
Wyczyściłem grafikę… zmieniłem pastę
Karta ma podłączone dodatkowe kable zasilania
Sprawdzałem na innym zasilaczu (z moim kompem) Corsair CX500 500W… NADAL TO SAMO
sprawdziłem nawet na innym kompie z jakimś i3 i 4gb ramu - i tam wszystko OKI … ale w sumie u mnie też dość długo działał bez problemu, zanim coś powaliło się ze sterami pierwszy raz.
sprawdzałem z rożnymi wersjami sterów
Zrobiłem format i zainstalowałem wszystko od nowa… i dokładnie to samo.
Ogólnie cały czas dziwnie instalują się sterowniki… to znaczy że czasem po instalacji gry działają (którą chwilę) a czasem nie chcą w ogóle odpalić czasem jest control panel nividi czasem go nie ma po prawo kliku myszką na pulpit… A czasem wszystko oki działa 2 -3 dni po instalacji sterowników na nowo.
Co mogę zrobić jeszcze ?