9950X3D - pomoc w skompletowaniu reszty podzespołów

Hej.

Zamierzam złożyć nowy PC, typowo pod gry, czasem jakieś prace graficzne, z dużą przestrzenią dyskową, granie na dużym TV w 4K.

Posiadam już procesor. AMD Ryzen 9 9950X3D. Kupiłem po dobrych pieniądzach i na razie leży. Więc „baza” jakaś jest.
Do tego PC póki co pójdzie moja stara karta graficzna RTX 3080. Później bym zmienił na 5070/5080 lub jak wyjdzie seria 6000.

PC będzie na biało i w takiej stylistyce ma być. Więc wszystkie widoczne podzespoły muszą być białe. Delikatne podświetlania mogą być, ale nie „dyskoteka”.
Potrzebuję pod to dobrego zasilacza, 1000W wystarczy? i certyfikat platinum, titanium raczej.
Dobrą płytę główną, z kilkoma wejściami m2, będę do tego potrzebował właśnie, 2 może 3 dyski po kilka tb. 2tb, może 4tb w kości. Generalnie potrzebuję tak 4-6tb miejsca na dane, które będę też przerzucał ze starego PC. Wszystko zależy jak cenowo będzie rozsądnie. I tak wiem, może hdd, ale nie chce mieć już talerzowych dysków. Jak i żadnych napędów dvd. To ma być szybki PC i nie głośny.
Pamięć ram, to pewnie 2x32Gb.
Chłodzenie procesora raczej wodne? Jak tak to jakie było by oki.
Obudowa biała, przeszklona, nie plexa, bok i cały front fajnie jak by był przeszklony. i wtedy chłodzenie wodne montowane od góry?
W coś takiego bym celował.
Ale zwariować można, ile tych podzespołów jest już na rynku i by to dobrze rozsądnie wszystko dobrać by ze sobą fajnie działało, z zapasem na kilka lat.
Trochę już nie siedzę w tych tematach i wypadłem z obiegu i fajne gdyby ktoś mógł mi z tym pomóc, doradzić.

Płyta główna, zasilacz, pamięć ram, chłodzenie, dyski, obudowa.

Dzięki.

Zawsze możesz skorzystać z konfiguratora .