A co z użytkownikami ? Na Gamikaze nie ma wszystkich userów z DP i odwrotnie, poza tym te, które są mają na obu forach inne ID - mógłby się zrobić konfikt i forum by się wysypało (albo posty miałyby przypisanych zupełnie innych użytkowników). Trzeba by było przekopiować bazę użytkowników, ale w tym celu trzeba by było stawiać forum od początku (gdyby nadpisać starą bazę, posty pozmieniałyby autorów).
Nie znam sie na bazach MySQL, ale na logikę tak powinno się stać
Z bardzo prostego powodu. Otóż nie można zespolić takich baz użytkowników na forach, które działają. Dlaczego? Bo numery ID, które ktoś dostał przy rejestracji trzeba by było nadawać na nowo, w sensie na forach, które by podlegały takiemu łączeniu. A wtedy się sypią wszystkie uprawnienia, informacje, prywatne wiadomości, ostrzeżenia, bany, ustawienia, sesje i tak dalej - ogólnie wszystko co ma zapisane w bazie id użytkownika.
Ale załóżmy, bazę użytkowników DP kopiujecie na 2 pozostałe fora i dopiero od tego momentu otwieracie na nowo rejestrację z jednym wspólnym miejscem rejestracji - wiem że to strasznie kombinowane
Np. w PunBB albo MyBB czy płatnych skryptach nie ma problemu integracji takiej
A tak przy okazji, dlaczego właśnie phpBB? Przecież DP mogło zainwestować z vB czy IPB, bądź darmowy lepszy skrypt niż ten obecny… Dlaczego akurat tak?
Tak - kombinowanie, bo wg. Twojej teorii użytkownik forum Gamikaze albo TechIT jest gorszy i od nowa musi sobie założyć konto. Skoro wiesz, że strasznie kombinowane, to po co to proponujesz?
W phpBB też nie ma problemu. Uwierz mi, że w redakcji nie siedzą idioci i znają się na takich rzeczach. Ale integracja for, które dopiero stawiasz, a integracja for już działających to dwie, różne i często mylone rzeczy. Technicznie jest wszystko ok, ale oznaczało by to, że użytkownicy 2 z 3 for musieliby się na nowo zarejestrować, trzeba by było przepisać i na nowo przyporządkować ostrzeżenia, bany itd.
phpBB ma taką zaletę, że jest popularne i przez to większość użytkowników je zna. A poza tym takie “lepsze” skrypty (w domyśle PunBB i MyBB) nie są przygotowane do obsługi takiego ruchu i takich baz danych, jakie mamy tutaj. Przypominam Tobie, że to forum ma 1,3 mln postów. Pokaż mi forum, które zostało oparte o tamte silniki, które by miało podobne statystyki do tego. Jesteśmy tylko o połowę mniejsi od oficjalnego forum na phpbb.com. Co do komercyjnych for - szczególnie vB i IPB. Wypowiem się jako użytkownik, jako wieloletni webmaster: są to skrypty (szczególnie IPB), którym można zaufać i które mają całą masę bardzo fajnych opcji. Nie wykluczone, że kiedyś zrezygnujemy z phpBB na rzecz jakiegoś innego forum, ale na razie nie ma tematu, bo jakby nie patrzeć forum jest proste i intuicyjne, więc nie ma powodów do ruszania czegoś, co działa i ma się dobrze.
Forum PC Formatu - na MyBB. Co prawda do miliona postów jeszcze im daleko, ale to i tak duże forum.
Invision mi osobiście się nie podoba - strasznie wolno działa (podobnie jak dobre na phpBB3 przed zmianą serwera), a mam wolne łącze. vBulletin mógłby być.
IPB wolno nie działa - po prostu trzeba je skonfigurować. Nic nie będzie szybko działało ‘out-of-box’. IPB jest napisane obiektowo, jest szybkie, no i dobra zapowiedź porzucenia obsługi PHP4 w wersji 3.0. Ale nic… ja prosiłem o forum podobne do naszego statami a oparte o punbb lub mybb
W sumie to tylko moje subiektywne odczucie że MyBB jest bardziej przemyślanych skryptem, chociaż wiele osób tak uważa… Szczególnie nadchodzaca wersja 1.4 Ja nie namawiam tylko pytam
MyBB jest fajne, ale jak na razie phpBB3 sprawuje się bardzo dobrze (nie biorąc pod uwagę shoutboksa, ale on jest zainstalowany jako mod, nie jest jego integralną częścią) więc myślę, że raczej nie ma sensu go zmieniać.