Cz. Dźwięk zaczął się zacinać tak samo jak obraz, więc wyłączyłem laptopa długim naciskiem na przycisk zasilania. Po ponownym uruchomieniu tylko czarny ekran i komunikat “a disk read error occurred press ctrl+alt+del to restart”. Po 40 próbach, udało mi się wybrać jedną z dwóch opcji, nie pamiętam nazwy, coś jak “disc recovery bez utraty danych”. Zastałem postawionego windowsa jak wróciłem.
-
Gdzie w windzie szukać logów, które dadzą obraz sytuacji, co ten recovery zrobił? czy znalazł jakieś błędy…
-
Co robić teraz? polecają na forach między innymi program MHDD, aby poszukać błędów. Nie zassałem jeszcze, ponieważ recenzja użytkownika na tej stronie jest bardzo negatywna. Ten czy inny program?
-
Kilka dni temu, laptop, konkretnie wiatrak był czyszczony z kurzu z wymianą pasty. Osoba, która to zrobiła, ustawiła mi program speedfan, aby reagował gdy temperatura przekroczy 60 stopni. Po ostatnim uruchomieniu windowsa, PO wykonaniu “disc recovery”, przez 5 minut ekran był niebieskawy, co ma się dziać, gdy temperatura przekroczy wspomniane 60 stopni. Dziwne, bo od samego początku miałem takie kolory, zanim autostart i usługi się załadowały. Czy to możliwe, że to speedfan spowodował to, że komputer się zaciął na samym początku, jeszcze przed komunikatem na czarnym ekranie? Oczywiście temperatura musiałaby skoczyć do 60. Nie miałem speedfana w autostarcie, więc włączona jest jakaś speedfanowa usługa? Jaka?
Samsung NP300E5A-S07PL, Windows 7 Home Premium
Dzięki pozdrawiam