A w gniazdku bolca brak

Hej.Kupuję sobie radośnie sprzęt najeżony bolcami od uziemienia :lol: a w gniazdku zonk.Jedyne z bolcami są w kuchni i w łazience[a i to podobno lewe jakieś niepełne]i rozumiecie,że tam raczej mego skarbu nie postawię,o nie… 8) .Tylko raz zdarzyła sie awaria w bloku,w piwnicy styknęły sie jakies dwa kable i telewizor i dwa radia poszły czołgiem,ale spóldzielnia szanowna zwróciła koszty naprawy[choc tv do dziś nie można zaprogramować po tym szoku].W tym roku wymienili chyba wszystko w piwnicach ale w mieszkaniach jest po staremu.Zapytany elektryk powiedział,że mogę zrobić uziemienie ale także jakies niepełne[mostkowe?]i gwarancji tez nie daje bo blok ma 29 lat.W sumie pomyslałem,że skoro dwa lata komp działa bez uziemienia i draki nie było,to może listwa plus zabezpieczenia w zasilaczu choc trochę poradzą?

Jest takie przysłowie’nie rusz g…bo śmierdzi’.Co robić?

temat już gdzies widziałem ale nie moge znaleźć…

pozdro

Jeśli chcesz być w 99% pewny tego że nic Ci się nie stanie z kompem to może jakiś UPSik, z malutkim akumulatorem tylko żeby chronił przed skokami napięcia itd.

Kupujesz gniazdko z bolcem i do bolca trzeba zmostkować kabel zerowy(zazwyczaj czarny, jak masz śrubokręcik próbówkę to ten na którym lampeczka się nie zapala ) i wtedy masz uziemienie :slight_smile:

Zerowanie to się nazywa :wink:

jak znam życie to i przy zakupie upsa jest paragraf’gwarancji podlega towar tylko odpowiednio podłączony do sieci z uziemieniem’czy jakoś tak…

czy to zerowanie to nie jest właśnie ta niepełna forma,o której elektryk kiwał głową…?bo do gniazdka dwa kable a nie trzy…

czyli jednak ruszać

:stuck_out_tongue:

ps.spoko,sam nie będe grzebał,nie martwcie się :stuck_out_tongue:

grunt to dobry zasilacz, jak masz jakiegoś codegena to i bolec Cię nie uratuje, spali się sam razem z resztą komputera… ja jadę od początku na gniazdku bez bolca i jest OK, podstawa to dobry zasilacz…

no to mnie troche pocieszyłeś,2 lata faktycznie na beleczym’jechałem ale teraz pół roku na Ant[e]cu i spisuje się ślicznie,no i ma te jakieś zabezpieczenia a tamten nic