Ze strony KRRiT; http://www.krrit.gov.pl/bip/LinkClick.a … &tabid=284 interesuje nas punkt “5”.
Tak więc w myśl tego komputer nie jest odbiornikiem RTV.
Myślę że to rozwieje wszelkie wątpliwości.
Ze strony KRRiT; http://www.krrit.gov.pl/bip/LinkClick.a … &tabid=284 interesuje nas punkt “5”.
Tak więc w myśl tego komputer nie jest odbiornikiem RTV.
Myślę że to rozwieje wszelkie wątpliwości.
Czyli jeśli z telewizora wymontuję głowicę (telewizor stanie się monitorem), podłączę do niego po AV magnetowid i telewizję będę oglądać przez ten magnetowid, nie mam już obowiązku opłacania abonamentu?
Powoli zaczynasz dobrze myśleć.
Chciałeś wiedzieć na jakiej podstawie piszę powyższe rzeczy? Wyobraź sobie że dla mnie najważniejsze są akty ogłoszone na stronie Krajowej Rady Radiofonii i telewizji: http://www.krrit.gov.pl/bip/Wiadomo%C5% … fault.aspx
Kliknij na dole: 1.Informacja o abonamencie rtv – podstawa prawna, wysokość oraz tryb i sposób wnoszenia opłat, zwolnienia i ulgi w opłatach abonamentowych (pobierz dokument) , a dowiesz się wszystkiego.
Ps
Odnośnie twojego awatara, też proponuje poczytać - ciekawa lektura.
Zgadza się, zgodnie z prawem możesz go na własny użytek ściągnąć. I robić z nim co chcesz. Ale już nie rozpowszechniać. Zresztą ten temat tu na forum poruszany był już setki razy i trudno żebym tego nie wiedział.
hehehe wy się takimi pierdołami przejmujecie? Nie znam osoby która by płaciła cały ten abonament na tvp… przecież ta kasa idzie w idiotyczne odmóżdżające seriale dla bab po 60… Nie wiem ja wy, ale ja nie będę wpychał kase w kieszeń nędznych aktorów jak Mroczkowie…
I przede wszystkim jeśli nie zarejestruje się odbiornika, nikt tego nie egzekwuje.
Ja płacę choć nie oglądam seriali, a przy okazji informuję, że nie obrażam kobiet po 60 i nie tylko kobiet. Czyżbyś chciał na tym forum wprowadzić Onetowe obyczaje?
floyd nikt tutaj nie chce obrażać kobiet po 60, ale chodzi o fakt że w TVP to prawie nic innego nie leci, a 90% nakręconych w ostatnim czasie polskich seriali jest tego typu, a dlaczego? Bo tego typu seriale są najtańsze w produkcji, a przynoszą dobre zyski, wolą nakręcić 10 kitowych seriali, niż zrobić 1 porządny przeznaczony dla młodszych odbiorców.
To takie polskie, zacofane myślenie… Korzystam, ale nie płacę, bo mi się nie podoba ramówka. Dla mnie takie myślenie nie wiele się różni od “korzystam z pirackich programów, bo nie czuję, że muszę za nie płacić, skoro w internecie są one w wersji pirackiej za darmo”.
jak chcesz to płać czy ktoś ci borni? Ja i tak płacę za cyfrową tv to niech się operatorów czepią… Opłata powinna być pobierana za jakość programu (za jego sens, przesłanie) a nie za ilość (seriale)… Ja na kompie mam w większośc freeware programy więc wisi mi to
kamil_w tak ale jeżeli płace to mam prawo też czegoś wymagać, a wiec dlaczego mam płacić za coś co mi kompletnie nie odpowiada :x . A ja do tego w 99% jeżeli już patrzę na TV to patrzę na niemiecką, jako że ich język znam perfekcyjnie, a na nich przynajmniej coś leci co mi odpowiada, do tego mam duży wybór, tak na oko mam ~30 darmowych programów, także każdy znajdzie coś dla siebie.
Jeśli chodzi o telewizję publiczną, to też oglądam od święta - mecze piłki nożnej i… w zasadzie to w TVP tylko mecze oglądam. Ale prawo jest prawem. Nie nam je kwestionować.
Idąc Twoim tokiem myślenia - czy tankując paliwo na stacji odjeżdżasz nie płacąc? Przecież w cenie paliwa jest akcyza, z której utrzymywane są drogi, a przecież nie jeździsz po wszystkich polskich drogach.
Płacisz za możliwość odbioru dodatkowych kanałów, abonament płaci się za posiadanie telewizora (i odbiór kanałów niekodowanych). A czy cyfrowa, czy analogowa - nie ma znaczenia. Za cyfrową też płacić dodatkowo nie trzeba.
kamil_w nie powiem że twoje porównanie jest złe, ale ja bym raczej nazwał to “płacę akcyzę za paliwo a drogi dalej dziurawe”, a wiesz, paliwo jest czymś koniecznym, nie ma tu za bardzo możliwości robienia jakiś protestów, bo co nie będziesz tankował, jak musisz. A w przypadku abonamentu radiowo-telewizyjnego mam jednak “jakiś wybór”. Jeżeli w telewizji zaczną się pojawiać serial pokroju “Stargate”, “Battlestar Galactica” czy “Torchwood” albo “Warehouse 13” i programy typu “Mythbusters” i inne programy dokumentalne to z pełną dumą i chęcią bym płacił abonament.
Zawsze możesz chodzić pieszo lub jeździć rowerem tak więc paliwo nie jest czymś koniecznym podobnie jak oglądanie TV. Zamiast w ekran możesz patrzeć przez okno.
UPC nadaje klika programów na żywo przez internet… Które ja zazwyczaj najczęściej oglądam jak TVN24 czy Animal Planet czy Discovery… TV jest wył. a oglądam na monitorze komputera, a komp nie ma żadnego tunera xD więc nie muszę płacić nawet gdybym bardzoo chciał
Za darmo ? ?. Ja tam widzę, że trzeba wykupić internet UPC za co najmniej 56 zł, ale może się mylę. Mógłbyś łaskawie objaśnić gdzie jest to za darmo?
ja mam caly pakiet od upc tv/net/tel poprostu jest free dla swoich użytkowników
Fajne takie coś niestety muszę mieć neta od netii u której tv też jest za free normalnie ale niestety jestem na łączu tp.
To że jesteś na łączu TP nie znaczy, że koniecznie musisz mieć neta od Netii. Np. ja też jestem na łączu TP, a mam neta od Orange