Ace Of Spades ma problem z odnajdowaniem ścieżki na wine

witam , mam problem z odpaleniem gry Ace of spades (aos) problem polega na tym że to gra multiplayer i niema w grze żadnego interfejsu wchodzi się na serwery poprzez stronkę ace-spades i wybiera się serwer następnie wyskakuje komunikat uruchom i windows wie jak uruchomić aos`a na linuksie nie wie ze ma go odpalić przez wine i w tym polega problem . od wydania ubuntu 12.04 jest kolejny problem , gdy wybieram serwer (na stronce) wyskakuje mi

Firefox nie jest w stanie otworzyć tego adresu, ponieważ protokół "aos" nie jest przypisany do żadnego programu.

. próbowałem odpalać przez launchery które powinny działać na wine tak przynajmniej przeczytałem… oto link do launcherow http://www.ace-spades.pl/mody/launchery/czy moglibyście w jakiś spsub mi pomóc ? na necie widziałem taki TuT

http://askubuntu.com/questions/35013/how-can-i-play-ace-of-spades

jeżeli chodzi o 1 opcje czyli wybranie serwera prez przeglądarkę emulowaną przez wine to nie działa ( próbowałem przez Internet exploer) . 2 opcji nie rozumiem .

za pomoc z góry dzięki :smiley:

orzel1244 , zgodnie z regulaminem, który zaakceptowałeś podczas rejestracji, proszę dokonać zmiany tytułu na taki, który wstępnie opisze problem, w przeciwnym razie temat wyląduje w koszu.

Przepraszam za błąd , poprawiłem temat

Launch the program via command line: In a terminal(Press Ctrl + Alt + T) type wine '/home/USER/.wine/drive_c/Program Files/Ace of Spades/client.exe' -aos://####### Replace USER with your username and ###### with the server number you want to join. The server number can be found on www. Ace-spades. Com by right clicking on a server name and choosing "Copy Link Location". This can be pasted to replace the entire aos: //##### argument.

Czyli, uruchom klienta gry z poziomu konsoli, podając mu parametr zawierający adres serwera. Wystarczy, że uruchomisz terminal (podano skrót, widać w Ubuntu jest to domyślnie Ctrl+Alt+T), a następnie wpisujesz

wine '/home/USER/.wine/drive_c/Program Files/Ace of Spades/client.exe' -aos://#######

USER zastępujesz swoją nazwą użytkownika, a ###### adresem serwera. W sumie ogólniej będzie

wine "/home/$USER/.wine/drive_c/Program Files/Ace of Spades/client.exe" -aos://#######

wtedy wystarczy że #### zastąpisz adresem serwera do gry.

proszę oto wyciąg z terminalu

maciej@maciej-M61:~$ wine "/home/$USER/.wine/drive_c/Program Files/Ace of Spades/client.exe" -aos://249551962:32887

wine: cannot find '/home/maciej/.wine/drive_c/Program Files/Ace of Spades/client.exe'

dodam że nie włancza się żadne okno a gdy próbowałem cd .wine cd driver_c i cd Ace of Spades to było ze niby niema takiego folderu

Dodane 10.05.2012 (Cz) 15:04

DZIĘKI ! umieściełem mojego aos w prostszym miejscu (pulpit) i działa

Oczywiście jeszcze jest kwestia czy/gdzie/jak zainstalowałeś tę grę pod Ubuntu. Jeśli instalowałeś ją przez wine to powinna być gdzieś w ~/.wine/drive_c/ - poszukaj gdzie jest zainstalowana i jak nazywa się plik wykonywalny.

Na litość boską, nie ma - osobno.

wiem na czym polegał problem wyżej wystarczy po prostu że w .wine/driver_c/program files zmienie nazwe ace of spades na np aos