Ciekawostka - w programie Muzyka Groove dźwięk jest odtwarzany poprawnie. Ale już Windows Media Player i VLC odtwarzają dźwięk z trzaskami.
Zobaczę jeszcze na Ubuntu jak wygląda sytuacja
//EDIT
Po odinstalowaniu sterowników Realtek oraz Intel, a następnie po zainstalowaniu sterowników z datą 2017 r. ze strony Realtek.cz dźwięk działa poprawnie.
//EDIT2
Ale działa tylko przez minutę, bo później Windows wywala ten sterownik i instaluje nowszy z Windows Update. Jak wyłączyć aktualizację sterowników?
Jeżeli masz wersję “Pro” systemu to użyj zasad GPO w celu zablokowania.
LUB
Nie używaj systemu, który próbuje być mądrzejszy niż jego użytkownik i lepiej wie co robić. Jeżeli dobrze śmiga Ubuntu to do taki podstawowych celów powinien Ci wystarczyć.
Zgłoś problem MS, Realtekowi i czekaj aż problem może zostanie rozwiązany z najnowszymi sterownikami.
Wygląda na to że moja siostra na nowym, identycznym laptopie ma podobne problemy.
KERNEL_DATA_INPAGE_ERROR
0x0000007e
Co prawda z dzwiękiem nie zauważyłęm anomalii ale ten błąd często pojawia się przy bootowaniu systemu i widzę że usypianie też nei działa.
Wywaliłęm sterownik od audio całkowicie i odlaczylem internet. Sterownika nie zainstalował żadnego ponownie sam i po kilkunastu restartach ani jednego błędu KERNEL_DATA_INPAGE_ERROR. Usypianie nadal nie działa
Ehh mam już dość tego Windowsa 10. Wczoraj dźwięk działał, dzisiaj działa tylko na słuchawkach. Głośniki laptopa są martwe.
Wyczyściłem SSD. Zainstalowałem Windowsa, wyłączyłem pobieranie aktualizacji w rejestrze, grupach lokalnych oraz właściwościach komputera. Zainstalowałem wszystkie sterowniki ze strony producenta i… dźwięk działa poprawnie, usypianie nadal powoduje bluescreeny.
Moze tak dokładniej opisuj no i patrz na ten sterownik.
No i napisz skąd kupiłeś. Sklep firmowy czy Śmietnik. Jak to pierwsze to się oddaje. Jak to drugie to się męczy i innym d…e zawraca