Acer Aspire 5100 blue screen

Witam.

Jestem posiadaczem Acer Aspire 5100 i do tej pory nie miałem z nim żadnych problemów do wczoraj.

Podczas włamania laptopa, gdy windows ma zacząĆ się ładowaĆ wyskakuje blue screen reset,

i w kółko to samo.

Co to może byĆ?

Drugi problem to boot, chce sformatwaĆ laptopa, w biosie boot ustawiłem na DVD-ROM i nie rozpocznyna sie botowanie.

Proszę o pomoc!

Moze laptop broni się przed “kradzieżą”?

Nic komputer był sformatowany i zainstalowane orginalne sterowniki, mozilla AIMP 3 oraz Cs i MineCraft.

Czy ty chodziłeś do jakiejś szkoły?? Weź wyjaśnij, co to znaczy jakieś “podczas włamania laptopa”. Głupie zdanie, że nie wiadomo, o co chodzi. Pytania należy formułować precyzyjnie, łącznie z poprawnością pisowni.

Przepraszam Włanczania*

Włączania. Jak komputer był “formatowany”? Korzystałeś z recovery? Czy robiłeś czynności, jak przy reinstalacji systemu w komputerze stacjonarnym? Podaj więcej szczegółów. Z tego co wiem, laptopy mają zablokowaną funkcję boot, ponieważ reinstalacja systemu na laptopach odbywa się poprzez program recovery, dlatego ci to nie działa. Nie znam szczegółów.

Jezu.

Idź na polonistę jak tak Cię kręci tępienie błędów ortograficznych.

A wracając do wątku może ktoś się domyśla co to może być za usterka?

Dodane 19.07.2011 (Wt) 23:21

Robiłem wszystko jak przy formatowaniu zwykłego PC.

Dodane 19.07.2011 (Wt) 23:24

Lub jeśli ktoś z was mógł by opisać po kolei instrukcje formatowania Acer Aspire 5100

No to źle. Laptopy obsługuje się nieco inaczej. A jeśli chodzi o błędy, to przeczytaj regulamin forum. Łamiesz go pisząc niepoprawnie. Poprzez swoje formatowanie, usunąłeś pewnie obraz systemu i program recovery. Ciekawy jestem, jaki system próbowałeś zainstalować. Masz jakieś płyty?

A mógł byś mi opisać jak sFormatować laptopa?

Mógłbyś - piszemy razem. No to już piszę. System na laptopach reinstaluje się wciskając przy uruchamianiu sprzętu przycisk F8 /lub inny/ i wywołując tym konsolę odzyskiwania systemu. W konsoli wybierasz odpowiednie polecenie w zależności od zainstalowanego systemu np. napraw komputer i to wszystko. Program recovery odtworzy ci nowy, fabryczny system z obrazu systemu, znajdującego się na ukrytej partycji. Przez swoje “formatowanie” mogłeś wszystko uszkodzić. Jak nie masz płyt z systemem, to nie wiem, jak ci pomóc. Da się laptopa naprawić inną metodą, może ktoś się wypowie. Tylko nie wiem, jak odzyskasz oryginalny system.

Ciągle blue screen.

Nie nie da się wejść przez awaryjny.

Nie wiem bo był tylko raz formatowany w komisie,

a po tym przez rok korzystałem z niego a po około roku przy ładowaniu windowsa wyskakuje

blue screen i reset komputera, ja próbowałem tylko sformatować ale nie chciał mi rozpocząĆ botowania.

Czyli sam nie “formatowałeś”. Ok, w porządku. I musi się jakoś dać uruchomić konsolę odzyskiwania. Jeśli nie przyciskiem F8, to może jakimś innym. F8 /lub inny/ wciskasz w momencie wyświetlenia się logo Acer, jeszcze przed ładowaniem się systemu.

F8 wchodzi i konsole k której mam opcje uruchom system Windows normalnie, reset, tryb demulgacji itd ale wszyskie opcje po kolei z tego już próbowałem i nic ;/

Dodane 20.07.2011 (Śr) 0:00

przez F8 wchodzi mi w konsole w której mam takie opcje jak : uruchom system windows normalnie, reset, tryb debulgacji. Ale wszystkie te opcje kończą się tym samym co normalnie uruchomienie

Ale system sie nie może nawet załadoaĆ. ten cały blue scren jest w pierwszym ruchu tego paska co jest pod logo Windows XP

U mnie jest w serii 5741G alt+f12 spróbuj.

Pozdrawiam

iaZ

-> whitefinger

Masz innego kompa (desktopa) albo dojście do takowego ?

No dobra, kupiłeś laptop w komisie i nie wiem, co tam było wcześniej robione. Może to był sprzęt bez systemu operacyjnego? Niech wypowie się ktoś, kto ci pomoże :frowning:

Dodane 21.07.2011 (Cz) 21:25

Nie możesz czekać, aż system zacznie ci się ładować. Konsolę uruchamia się wcześniej, w momencie, jak pokaże się pierwszy ekran, jakieś napisy lub logo twojego laptopa, wtedy wciśnij kilkakrotnie F8 :frowning:

Dodane 21.07.2011 (Cz) 21:54

kamyk92, nie tak! Nie pierwszy ekran po uruchomieniu systemu, tylko pierwszy ekran po włączeniu laptopa, zgadza się? System mu się nie uruchamia przecież :?

Spróbuj wyjąć baterię i zbootować z płyty.

Opcja głupia, ale ten laptop to dziwna maszyna.

Kiedyś miałem z nim doczynienie…

Moim zdaniem to kość RAM lub inny podzespół. Sprawdź sprzętowo wszystko płytą diagnostyczną Hiren’s Boot CD. Sformatuj dysk pod dosem i ewentualnie sprawdź Bad sektory aplikacją z Hirensa. Po testach postaw system na nowo. Melduj co ustaliłeś.