Czy wie ktoś jak przerobić ten plik CL50121A.fd żeby wgrać bios sposobem opisanym przez water_m poniżej pomóżcie bo juz mnie szlak trafia! komputer Acer Aspire 5720G-1A1G16.
Witam.
Mam Acera Aspire 5720G.
Sterowniki pobrałem i mam zamiar zmienić system, lecz po przeczytaniu
tego tematu interesuje mnie jedna sprawa.
Co do instalacji tego:
Nie którzy pisali coś o nlite.
Jeżeli kupiłem oryginalnego Windowsa XP to muszę się czymś takim bawić?
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć o co z tym chodzi?
Z góry dziękuję.
~edv.
P.S. Przepraszam za odświeżanie tego tematu, lecz jest on chyba mimo wszystko odpowiedni.
Intel matrix to inaczej kotroler AHCI z którym win xp sobie nie radzi (instalator) czego powodem jest brak dostępu do dysku gdy takowy instalator się uruchomi (wersję oryginalną), rozwiązania są 2 :
-
zintegrowanie sterownika z instalacją - nlite służy do tego
-
zapodanie na flopie odpowiednich sterowników (stacja dyskietek na usb).
to tak w skrócie
Czyli w odpalonej np. Viście muszę włożyć płytę Windowsa XP i odpalić ją tym nlite?
Tam mam dorzucić ten instalator jakiś ?
Dobrze to zrozumiałem?
Dziękuję za pomoc.
W razie jakichś problemów napiszę tutaj
A ja mam takie oto pytanie do wszystkich użytkowników w/w (5720G) modelu notebooka marki Acer. Nie wiem, czy i Wy macie taki problem, ale … no właśnie. Kupiłem sobie ów sprzęt rok temu z kawałkiem, i do tej pory nie sprawiał żadnych problemów. Jednak ostatnio dopadła go dziwna “choroba” - kiedy włączone są jakieś programy, które “wymagają więcej” (np. jakakolwiek gra) komputer po niecałych 10 minutach od włączenia programu / gry automatycznie się WYŁĄCZA. Towarzyszy temu dźwięk taki jak podczas jego resetowania. Wcześniej, mimo iż korzystałem zarówno z softu pożerającego pamięć, jak i gier, takich problemów nie było. Pojawiły się w okolicach sierpnia, ale zdarzyło się to z raz, może dwa. A od jakichś dwóch tygodni leci na maksa. Jakaś pomoc? Sugestie? Może ktoś miał podobny problem? W serwisie się na mnie wypięli ;/ Z góry dzięki za każdą formę pomocy Pozdrawiam!
Witam piszę odnośnie lapka jak w temacie, a głownie mam dwa problemy:
-bluetooth
-irda
pierwsze to że instalowałem już kilka rożnych sterowników do bluetooth i za każdym razem mam że nie ma urządzenia nawet jak nacisnę w menadżerze na przycisk bluetooth to też wyskakuje komunikat brak urządzenia ? jak temu zaradzić ?
drugie irda przewertowałem cały temat i nic nie znalazłem na temat instalacji irdi, ktoś wie jak mam to zabytkowe cudo uruchomić ?
Witam wszystkich.
Szukam pomocy z miom ACERem Aspire 5720.
Mianowicie zainstalowałem na nowo viste i potrzebne sterowniki oraz SP1.
Nie instalowałem nic do mojego webcam Crystal Eye.
Działała w skype jako urządzenie domyslne przez 5 dni.
Potem skype nie wykrył kamerki.
Zainstalowałem (Bison_app)_Acer Crystal Eye webcam V2.0.0.8_XP_Vista podobno najlepszy i bez konfliktowy sterownik.
Pojawiło się okno od kamerki i komunikat: Program Acer Crystal Eye webcam Application przestał działać. Nawet opcja pomocy online nie dała skutku.
Na tej stronie http://support.acer-euro.com/drivers/no … _5720.html jest dużo sterowników ale też wystepują opisane konflikty.
Czy ktos miał taki problem i go rozwiązał?
Proszę o odp na forum lub też na gg 4895504.
Dzieki za pomoc.
Witam.
W AutoHotKeys napisałem bardzo prosty programik, który pomaga sterować głośnością pod Vistą i Xp.
Jak wiemy w “naszych” laptopach jest pokrętełko, które swoją drogą u mnie już źle działa… ale to nie problem
Po wciśnięciu klawisza “win” + strzałka w górę głośność się zwiększa, a w dół…wiadomo
http://wrzucacz.pl/file/1431232733459
Sprawdźcie, mam nadzieję, że pomoże:)
Odpal sobie jakiś program to kontrolowania temperatury np. CORE-TEMP.
Jeśli będziesz miał ok 60 70stp lub więcej, (ja miałem 80 a po odpaleniu gierki szło w górę aż się komp wyłączał)
to bierz do ręki śrubokręt i rozkręcaj lapka od spodu.
Zapewne na wylocie wiatraczka osadził się kurz (u mnie jakieś 3mm) i jest źle odprowadzane ciepło.
Przy odpalaniu gier zaczyna ci temperatura skakać i lapek się wyłącza
mam nadzieje, że pomogłem.
Osobiście mam problem z dźwiękiem ale zaraz wypróbuje aktualizacji biosu bo z tego co widzę to pomaga.
Witam serdecznie mam takie małe pytanko jak mam zdobyć te sterowniki z neta które są podane jak nie mogę ich pobrac wyskakuje mi ftp i dalej nic nie czaje jestem trochę cienki w te klocki poroszę o pomoc ,a poszukuje sterowników do acer aspire 5320
Wejdź na stronę:
http://www.acerpanam.com/synapse/forms/acerdrivers.cfm
Wybierz z listy: Aspire 5320
Następnie naciśnij przycisk “Get drivers list in PDF Version”
Pobierze ci plik PDF z linkami do sterowników, pobierasz tylko te dla systemu, który Cię interesuje (Windows XP bądź Vista).
Pozdrawiam.
Tez mam problem z wylamczaniem tego laptopa i wcale nie grzeje sie procesor. Z moich spostrzezen wynika ze w Acerach problem stwarzaja baterie. Gdy komputer chodzi na samym zasilaniu bez bateri komp jest stabilny nie wylacza sie i nie grzeje.
Witam,
Proszę Was bardzo o pomoc bo nigdzie nie mogę znaleść sterówników pod XP do laptopa ACER ASPIRE 7220 Proszę Was o pomoc z góry dziękuję
Napisz jakie sterowniki potrzebujesz?
Sterowniki przeznaczone i wyłącznie do Acer’a Aspire 5315 - 050512Mi, P/N: LX.ALC0C.002,
Model: ICL50, Z wbudowanym Wireless LAN: Broadcom
Oryginalne i prawidłowo dobrane sterowniki, przystosowane pod Windows XP - dzięki uprzejmości ze
strony pracowników firmy Acer, co zapewnia jego jak najlepszą wydajności i kompatybilność z
systemem XP podczas pracy.
Dokładna instrukcja instalacji w paczce.
http://rapidshare.com/files/220494490/Acer_5315_sterowniki_XP.rar
Gwarancja uploadu bez błędów CRC, bez hasła, bez wirusów i innych szkodników (pliki są zawsze dokładnie skanowane programem antiwirusowym - Kaspersky)
Witam, chcę zupdate’ować Bios w laptopie Acer Aspire 5720G. Widzę, że parę osób już to robiło, a moje pytanie brzmi: czy należy zainstalować ten sam bios, co do modelu 5720(bez “G”)? Na stronie producenta znalazłem tylko taki… Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
Witam jezeli napisze ze mam problem to nic nowego na tym forum.
Otóż ja mam problemik z karta sieciowa dzieki waszej pomocy zainstalowalem sterowniki do beprzewodowej karty mam tez zainstalowane do Broadcom NetLink Gigabiit Ethernet. Ale mam jedno urządzenie ktore istnieje jako karta sieciowa 1394 i nie wiem co z tym zrobic gdy podłacze internet do gdniazda internet nie dziala nie moze wykryc iP sytuacja wyglada jak u pana z 2 strony tego tematu ( u tego co ma fotki zamontowane) dzieki z góry za pomoc>
Z powodu usunięcia przez firmę Acer supportu dla sterowników pod system XP, postanawiam zamieścić paczkę z oryginalnymi sterownikami ze strony producenta, które udało mi się pobrać