fajnie macie, wy, z karta WIFI Atherosa … ja mam karte Broadcomu i jest po prostu do d… sorry, ale inaczej sie tego nie da okreslic, sterownikow instalowalem milion, kazdy ma jakis bug, … menedzer sieci bezprzewodowych to juz bug na bugu, i szkoda o tym rozmawiac, juz lepsze jest Windows Zero! (gdyby nie bugi to bylby najlepszy program, bo w DELLu jest identyko tylko podpisany inaczej, a robi to i tak HP)
w moim lapku zmiana biosu pomogla i owszem z dzwiekiem i skaczacym kursorem, ale tylko jak jestem nie-connectnięty via WIFI, albo jestem connectnięty do sieci AD-HOC… Do Infrastruktury sie podepne - i rwie!! To jest paranoja z tym…
Lapka z tych powodow wymienilem na inna sztuke tego samego modelu i to samo… kumpel kupil identyko laptopa w tym samym sklepie ale miesiac wczesniej - i mial facet szczescie, bo dostal go z innej “serii”, z Atherosem, i juz ciut nowszym biosem niz ja na pokladzie…
przeraza mnie to, ale sie nie poddam… odnalazłem stery pod XP, AHCI pod XP zrobilem, bios nowy, wifi stoi w domu, to i te kochane przycinanie się rozwiaze!
pozdrawiam wszystkich, i wyrazy wspolczucia dla posiadaczy 5720ZG z gladką obudową i białym dookoła ekranu (to ta moja seria, ta lepsza ma matowa powierzchnie z wierzchu i czarne dookola LCD)
czesc wszystkim mam duzy problem z dźwiekiem w acer aspire 5715Z model mojej płyty głównej to
Nazwa płyty głównej Acer Aspire 5715Z juz sobie nie daje rady od miesiaca prubuje sam naprawic to ale nie potrafie wiec zwracam sie do państwa z pomocą o jakiegos linka mialem viste i sformatowalem zainstalowalem xp i nie moge zainstalowac prosze o odpowiedz z wyrazami szacunku michal
Edytowałem pierwszego posta w tym temacie. Dodałem kilka kolejnych źródeł sterowników pod Windows XP - tym razem nie tylko dla laptopów marki Acer (poniżej kopia):
Niestandardowe źródła sterowników pod Windows XP:
asustreiber.de - niemiecka strona oferująca kilkadziesiąt paczek ZIP ze sterownikami do wielu serii laptopów marki Asus
ftp://dlsvr05.asus.com/pub/ASUS - serwer FTP firmy Asus z wieloma niedostępnymi już na stronie głównej Asusa narzędziami pod Windows XP
drivers.softpedia.com - źródło sterowników pod Windows XP (ale nie tylko pod ten system) do poszczególnych komponentów sprzętowych
versiontracker.com/windows/xp/ - strona zawierająca odnośniki do witryn zawierających sterowniki do konkretnych produktów
softwarepatch.pl - polska strona ze sterownikami i oprogramowaniem pod Windows XP, jednak często oferuje nieco zdeaktualizowane wersje
forum.notebookreview.com - na forum w dziale Hardware znajduje się wiele postów z linkami do pakietów ze sterownikami
forums.driverguide.com - anglojęzyczne forum z wieloma poradami dotyczącymi instalacji systemów Windows XP i Vista na różnych zestawach
forum.thinkpads.com - anglojęzyczne forum dla użytkowników notebooków ThinkPad marki IBM/Lenovo
forum.ru-board.com - rosyjskie forum, dział Hardware zawiera setki postów z linkami do całych pakietów sterowników pod Windows XP (także dla Windows XP w wersji 64-bitowej )
xpvistaworld.com - strona zawierająca zbiór sterowników do różnych komponentów, wszystkie posegregowane są według nazw producentów sprzętu
Źródło:Informacje zaczerpnięte z czasopisma NEXT numer 8/2008 (11) - tabela na stronie 73
Cyrk z tymi laptopami Po aktualizacji BIOSu dźwięk faktycznie zaczął dzialać o niebo lepiej w Xp (minimalne przycinki prawie nie dające się słyszeć i dużo rzadziej niż przedtem) ale teraz zrobiłem wi-fi na 2 kompy i co? Jak ktos uzywa drugiego lapka (np. siedzi na necie) to mi się tnie wszystko, nie tylko dźwięk. No to próbuję Vistę po raz kolejny… i co… wi-fi działa za to dźwięk znowu szarpie można wpaść w obłęd. Spróbuję znowu zaktualizować BIOSa ale sam już nie wiem… Chyba bym nie polecił Acera… Co myslicie o DELLu ? Ktoś ma? Bo chyba zmienię sprzęt w przyszłości… Czekam na komentarze, pomoc…
co do problemu z dzwiekiem aktualizowalem biosa do najnoweszej wersji tak jak wczesniej napisano w forum , zainstalowlaem wszytskie sterowniki z linkow i wszystko chodzi w koncu jak nalezy pozdrawiam i powodzenia
Wczoraj kupiłem tego samego laptopa i zdziwiłem się, bo jak instalowałem Windows XP SP2 to mi wyrzucało niebieski ekran z opisem lakonicznym problemu (po prostu że istnieje) i napis STOP. Poszperałem chwile i okazuje się, że brakowało mi sterowników. Wszystko opisane jest na tej stronie: http://soulpass.com/2007/11/10/installing-windows-xp-professional-sp2-on-acer-aspire-5315-2153-laptop/#internet To jest wersja, w której ściąga się sterowniki i dorzuca do płyty instalacyjnej. Wszystko jest objaśnione krok po kroku tak więc nie ma problemu, wszystkie linki z tamtej strony działają. Mi zadziałało, więc myślę, że Tobie również.
Pozdrawiam i w razie jakichś problemów proszę pisać - z chęcią pomogę.
Ja mam za to problem ze sterownikami do Aspire 5730Z. Chodzi dokładnie o bezprzewodową kartę sieciową. Instalowałem te, które teoretycznie powinny działać, ale niestety to nic nie daje. Czy ktoś mógłby podać link do odpowiednich sterów? Będę bardzo wdzięczny.
skad mozna pobrac empowering technology dla Acera 5720zg?,
oraz gdzie znajde sterowniki dla wifi? bo zadne z dotychczas podanych nie dzialaja lub pliki instalacyjne sa uszkodzone.
W menadzerze urzadzen, urzadzenie to nosi nazwe: Kontroler sieci. Nie da sie zainstalowac tego uzadzenia poprze aktualizacje sterownikow, a w szczegolach nie ma zadnego slowa oo modelu producencie itp.
Wszystkie sterowniki udało mi sie zainstalowac poprawnie, tylko szkoda, ze metoda prob i bledow, poniewaz nawet obsluga techniczna acera nie mogla mi powiedziec jakie bebechy ma moj notebook, bez zagladania do srodka.
Witam mam laptopa Acer Aspire 5720 z Vista 64 bit , problem mam taki w biosie pokazuje mi napęd DVD ale w Viście już nie ;/ w menadzeże urządzeń jest ale z wykrzyknikiem i pisze “Sterownik może być uszkodzony lub nieobecny. (Kod 39)”
ze jest jakiś problem z DVD i nie chce mi pokazać w mój komputer ikony DVD ;/ próbowałem odinstalować. Resetuje instaluje urządzenie na nowo i wyskakuje błąd że nie może zainstalować bo coś tam problem z oprogramowaniem ;/ resetowałem parę razy laptopa w nadziei że bedzie dobrze i nic . Napęd DVD to “Slimtype DVD A DS8A1P ATA Device” Prosze o pomoc bo nic nie mogę zrobić ;/