Acer Aspire 5720 i inne - Sterowniki pod Windows XP

Ostrzegam! Nie słuchajcie Balse. Update biosu w komputerach Acer w Windowsie prawie zawsze kończy się zwiecha, uszkodzeniem Biosu i potrzeba reanimacji kompa w podany przeze mnie niżej sposób. Uszkodzenie biosu może także w najgorszym wypadku spowodować uszkodzenie płyty głównej, a wtedy czeka nas wydatek paruset złotych. Bios można flashować w miarę bezpiecznie tylko w Dosie!! Jeżeli już udało wam się doprowadzić swojego laptopa do stanu w którym zupełnie nie reaguje to…

Dla użytkowników Acer Aspire 5720ZG-1A1G12: laptop ten ma bios firmy insyde, więc reanimacja po uszkodzeniu biosu (nawet jak laptop przestał w ogóle odpowiadać i nie chce się nawet włączyć) jest prosta. Trzeba tylko ściągnąć plik zip z biosem ze strony acer http://support.acer-euro.com/drivers/no … _5720.html Znaleźć w nim i wypakować plik “CL50142A.fd” i zmienić jego nazwę na “ICL50HW.fd” a następnie wypalić na płycie CD lu DVD.

Procedura postępowania z laptopem:

1. Wyjmij baterię i odłącz kabel zasilania.

2. Przytrzymaj ESC + FN, wsadź kabel zasilający i płytę (cały czas trzymając wciśnięte klawisze ESC i FN) i wciśnij przycisk włączający laptopa (cały czas trzymając wciśnięte klawisze ESC i FN). (możliwe, że płytę można wsadzić dopiero po wciśnięciu przycisku zasilania, bo dopiero wtedy będzie napięcie w stacji dysków)

3. Płyta ruszy (moza wtedy puścić trzymane przyciski) i laptop zacznie ładować bios. Potrwa to parę minut, a następnie laptop sam się wyłączy

4. Odłącz kabel zasilający, odczekaj parę minut, a następnie włóż baterię i włącz komputer

5.Ciesz się swoim nowym, starym laptopem i zaoszczędzonymi 200zł, które Acer liczy sobie za taką naprawę (gwarancja oczywiście tego nie obejmuje).

Oczywiście wszystkie laptopy Acera, które posiadają bios Insyde można ożywić w ten sam sposób (trzeba tylko ze strony Acera ściągnąć odpowiedni dla danego modelu plik zip z biosem i wydzielić z niego plik *.fd) Procedura dla laptopów Acera z biosem Phoenix jest bardziej skomplikowana i nie wypróbowana przez mnie, ale można ją znaleźć dokładnie opisaną na theeldergeek.com w dziale Computer Related Forums > Non XP and Other Computer Related Discussions, gdzie ludzie piszą m.in. o swoich problemach z flashowaniem biosu.

To ciekawe co pisze water_m i pewnie się na tym zna, ja tylko opisałem jak zrobiłem żeby dźwięk działał jak należy, i nie wymyśliłem tego sam tylko znalazłem to na jakimś innym forum. A co do uaktualniania biosu to gdzie można indziej szukać jak nie na stronie acera, przecież to ich sprzęt i chyba dobrze wiedzą jak to obsługiwać. Ja robiłem flaszowanie biosu kilkakrotnie i bedę robił nadal jak tylko wyjdą następne wersje, i nic mi nie padło a wręcz przeciwnie teraz działa o wiele lepiej. No ale gdyby faktycznie coś zdechło to napewno zastosuje się do wskazówek mojego poprzednika. Pozdrawiam.

Mógłby ktoś dać sterowniki do karty graficznej media accelerator x3100 pod Vistę? Z góry dzięki.

tutaj jest wszystko do tego modelu

http://support.acer-euro.com/drivers/no … _5720.html

Znam się o tyle, że sam byłem ofiarą flashowania biosu pod windowsem ;P. Jeżeli chcecie zrobić to bezpiecznie (wystarczy poczytać na necie ile osób ma z tym problem) to lepiej użyć takiej procedury jak do reanimacji po uszkodzeniu (pisałem o niej w moim poprzednim poście). Pozwala ona na wgranie biosu przy wyłączonym systemie co jest o niebo pewniejsze i praktycznie w 100% bezpieczne (zakładając ze instalujemy wersję biosu odpowiednią dla naszego laptopa). Flashowanie pod windowsem to zawsze jak zabawa zapałkami. Niby nic groźnego, ale poparzyć i tak się można :wink: Być może balse ma więcej szczęścia, ale po co ryzykować skoro można osiągnąc ten sam efekt praktycznie bez ryzyka.

a czy mogl bys wstawic jakis plik pdf z sterownikami do karty graficznej do laptopa Toshiba l300-11g bardzo byl prosil bo znalazlem jakis sterownika od intela ale nawt tibia mi nie chce dobrze dzialac ;/ co jest grane :expressionless: :expressionless: :expressionless: :expressionless: :expressionless: :expressionless: :expressionless:

Spróbuj sterowników (pod Windows XP) do kart Intela stosowanych w modelach Satellite L300 ze strony Toshiby -> POBIERZ.

Jeżeli nie będą pasować do szukaj sterowników na stronie Intela, pamiętaj aby zainstalować wszystkie dostępne sterowniki: jako pierwsze sterowniki do chipsetu płyty głównej, dopiero potem sterowniki do pozostałych urządzeń jak karta graficzna, karta dźwiękowa, karta sieciowa, touchpad, oprogramowanie toshiby do klawiszy dodatkowych itp.

Przyczyną haczących się gier może być brak zainstalowanych sterowników do chipsetu płyty głównej.

Pozdrawiam.

Witam. Bardzo prosze o pomoc przy sterownikach.

Mam Acera Aspire 5720Z. Na naklejce na obudowie jest napisane ASPIRE 5720ZG, Intel Pentium dual-core processor T2310 (1,46 Ghz, 533 Mhz FSB, 1MB L2 cache), GeForce 8400M GS, 1GB DDR2, 120GB TOSHIBA MK1237gsx.

Instalowałem sterowniki:

-Audio_Realtek_v6.0.1.5413_R167_XP_Vista

-Chipset_Intel_v8.3.0.1013_XP32

-do grafiki Nvidia

-(Suyin_app)_Acer Crystal Eye webcam V1.0.10_XP_Vista

-(Suyin_driver)_Acer CrystalEye webcam 5.7.28.500-1.0_WHQL-XP_Vista

-Lauch Manager

-ALPS TouchPad driver v5.5.1101.13

-Cardreader_RICOH_R5C8xx_v3.51_XP_Vista

Teraz takie sprawy co się dzieje z laptopem. Po instalacji sterowników bądz aplikacji Suyin komputer mi się nie wyłącza ani nie uruchamia ponownie. Trwa zamykanie systemu windows i zawiecha. Sterowniki BISONA mi nie działają wogóle. Co może być nie tak??

Następna sprawa. Po instalacji czytnika kart też mam problemy. Gdy wkładam karte SD jest ok. Gdy wkładam karte Memory Stick Duo na sekunde wywala mi NIEBIESKI EKRAN z błędem po czym komp się wyłancza i już się nie włącza. “PRZYCISK” i jest ok. Co może być nie tak??

Kolejne pytanie. Na przyciskach szybkiego uruchamiania mam bluetooth. Gdy go naciskam nic się nie dzieje. BRAK URZĄDZENIA wyświetla mi się. Kompletnie nie wiem co zainstalować żeby to działało.

BARDZO PROSZĘ o pomoc. Męcze się z tym laptopem już pare ładnych dni i nie moge sobie poradzić.

dzieki bardzo narv pomoglo ;ppp =D> =D>

Witam, mam problem z kontroler ethernet w modelu 5720z. Chodzi najprawdopodobniej o sterownik z karty bezprzewodowej. Próbowałem instalować sterownik ze stron acera, nie pomogło. Próbowałem zainstalować podobne sterowniki ale z innych modeli. Problem jak istniał tak istnieje nadal. Czy można brać wobec tego pod uwagę, że ta karta po prostu się zepsuła ? Ktoś miał może podobny problem ? i go rozwiązał ? Prosiłbym bym o udzielenie pomocy …

Pozdrawiam

Niekoniecznie musi to być karta bezprzewodowa, może chodzić o kartę sieciową dla sieci kablowej. Czy zwykłą sieciówkę system wykrywa bez problemu w menadżerze urządzeń? Spróbuj dla niej pobrać sterowniki ze strony Acera i zainstalować.

Co do karty bezprzewodowej to sprawdź jaki to dokładnie model i kto jest producentem chipsetu, wtedy szukaj sterowników na stronie tego producenta.

Chyba jednak chodzi o kartę do sieci bezprzewodowej, wszystko inne śmiga bez problemów. Jak mam sprawdzić co to za karta ? programy które rozpoznają sprzęt podają tylko ogólnikowo, że jest to "kontroler ethernet " i nic więcej. Na stronach, gdzie można jeszcze kupić ten model laptopa również tak pisze … Pozostaje tylko rozkręcenie laptopa ? Jest na gwarancji i chyba nie chcialbym tego robić.

a jeśli założymy, że nie jest to problem z kartą do sieci bezprzewodowej to … To co mam zrobić, żeby zaczęło mi działać wifi ??

błagam pomóżcie brakuje mi sterownika do kontroler ethernet kilka próbowałam i nie idzie mi internet dalej mam acera aspire 5720Z

internet mam z kablówki wogóle go nie wykrywa

mam pytanie.szukam sterowników pod win xp do acera ex7620G.pozdrawiam :slight_smile:

hej

mam zainstalowane wszystkie stery.Lecz nie moge zainstalowac grafiki.

Moze mi ktos pomoze???

Witam

Kilka wskazówek dla uzytkownikow Acer Aspire 5720

jesli chodzi o scinanie głosu podczas grania i ogladania filmow odpowiedzia na ten problem to update bios-u ze strony Acer mozna sciagnac najnowszy ktory mozna zainstalowac w WinXp(jak ja to uczynilem) lub DOS nie ma sie co bac aktualizacji w Win. na stronie Acer mozna sciagnac najnowszy Bios z instalka ktora jest banalna.

Jesli chodzi o zamiane Visty na Xp to proponuje Win Xp SP3 wyposazony w sterowniki sata instaluje sie bez problemow a do aktualizacji sterownikow program Driver Magician sprawuje sie znakomicie.

Witam

Mam pytanie czy próbował ktoś te sterowniki pod xp w Acer aspire 5920?

Witam

Mam acerka aspire 5720z i próbowałem już wszystkie możliwe rozwiązania zainstalowania sterów do karty wlan. Miałem Viste ale w związku z czasem startu systemu i ogólny czas “myślenia” postanowiłem posłać go do wszystkich diabłów. Wszystkie stery zainstalowałem bez najmniejszego problemu, jednak jeżeli chodzi o wlan to tracę cierpliwość. Pamiętam że na Viście moja karta to był 802.11b+g Atheros AR5007EG . Instalowałem już stery od producenta jak i z innych źródeł i nie mam już pomysłu co z tym zrobić. Nie uśmiecha mi się działanie na pen’ie do liveboxa bo raz że to nie estetycznie wygląda, a dwa że mam 2 rocznego małego rozrabiakę który specjalizuje się w demontażu wszystkiego co znajdzie się w jego zasięgu. Wracając do tematu. Po instalacji sterów widać w icon trayu że stery się zaakceptowały, ale za żadne skarby nie może znaleźć zasięgu, pomimo tego że siedzę obok livebox’a.

Proszę o szybką odpowiedz.

EDYCJA

Zagadka rozwikłana, występowała kłótnia sterowników do adaptera(Sagem dodawanego do liveboxa) ze sterami od karty WiFi. Po odinstalowaniu sterów Sagem’a Atheros AR50007EG zaczął śmigać.

Pozdrawiam

Świetny laptop, jedyny problem to przycinający dźwięk ale update Biosu i wszystko gra !

Tak w ogóle ja robię update z Windowsa i wszystko działa ! Ale nie namawiam do złego, róbcie jak chcecie !

Aha no i wielkie dzięki za STEROWNIKI !