Acer Aspire 5720z - zmiana systemu Vista na XP

Witam wszystkie mądre glowy…

Mam wlaśnie zamiar zabrać się do zmiany systemu z Visty na XP,posiadam laptopa Acer Aspire 5720z.

Zwracam się do was z ogromną prośbą o pomoc gdyż przeczytałam wiele na ten temat, ktory dotyczy tego modelu.

Jeśli by nie był to dla was problem aby mi napisać krok po kroku jak tego dokonałeć? Tak na chłopski rozum.

Nie mam pojecia jesli chodzi o tą strone,więc wolałabym nie ryzykować że czegoś nie zrozumie.

Z góry bardzo wam dziękuje za jaką kolwiek pomoc.

Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na jakieś wieści…

Pierwszym krokiem jest zdobycie wszystkich sterowników pod Windows XP do tego laptopa. Linki do tych sterowników znajdziesz w tym pliku PDF.

ja mam z kolej inny problem po zmianie dyskow startowych i po odpaleniu instalatora xp w pewnym momencie wyskakuje mi informacja ze instalator nie moze znalesc zainstalowanych dyskow na komputerze z wiazku z tym instalacja jest nie mozliwa

Wejdź do biosu i przestaw z trybu AHCI na IDE lub za pomocą nlite zintegruj sterowniki SATA z płytką instalacyjną. Użyj forumowej wyszukiwarki, takich tematów było wiele.

czarna_cool , tu znajdziesz wszelkie sterowniki do tego modelu.

http://www.acerpanam.com/flex/acerdrive … ivers.html

Na początek radziłbym zrobić płytki recovery. Więcej na ten temat powineneś znaleźć w papierach…

I jeszcze na wszelki wypadek poszukać sterowników sata i zintegrować je przy pomocy nlite…, bo może być tak, że instalator windowsa xp nie rozpozna dysku. Potem wejść w bios ustawić napęd cd/dvd jako 1st device i wzasadzie możesz już instalować xp…