Witam tak jak w temacie potrzebuje sterowników do Karty Graficznej Geforce GT540M. Niestety ale nigdzie nie mogę znaleźć sterowników, nawet na oficjalnej stronie Nvidi. Czy może Mi ktoś podać link do sterowników do karty graficznej oraz inne sterowniki ?? Z góry dziękuje.
Źle szukałeś [-X
http://www.nvidia.pl/Download/index.aspx?lang=pl
Typ produktu: GeForce
Seria produktu: GeForce 500M Series (Notebooks)
Rodzina produktu: GeForce GT 540M
System operacyjny: chyba wiadomo
Język: tak jak wyżej
Reszta sterów:
http://support.acer.com/us/en/product/default.aspx?modelId=3278
Dzięki Wielki
Też mam ten model Acera Aspire 5742G ale z kartą GT 420m i mam pytanie czy ta karta GT 540M była zamontowana fabrycznie czy też ją wymieniłeś?
To że 5742G nie znaczy że musi być identyczny. Różne konfiguracje są robione pod tą samą nazwą.
Ja mam 5740G na core i5, a już widziałem kilka na i3.
W skrócie, pewnie już taka była.
To ja wiem, że są różne konfiguracje 5742G ale nie słyszałem o takiej z GT 540M.
No popatrz, popatrz jaka maszyna pod tym drugim linkiem.
Znowu Witam. Pobrałem sterowniki które Mi znalazł kolega jasiu87. Zainstalowałem pobrałem Je i zainstalowałem ale mam inny problem. Żaden program ani Gra nie chcą Mi wyszukać mojej karty graficznej. Jakieś rady ??
Co masz na myśli mówiąc że ci nie chce wyszukać?
Otwórz Panel sterowania NVIDIA. Przejdź na Zarządzanie ustawieniami 3D (po lewej), potem (po prawej) przejdź na zakładkę Ustawienia globalne i w okienku Preferowany procesor graficzny wybierz z listy Procesor NVIDIA o dużej wydajności i zatwierdź zmiany Zastosuj (na dole po prawej).
Pracochłonna alternatywa to w Ustawienia programu przypisywać każdemu programowi lub grze jakiego procesora graficznego ma używać.
Niestety luger ale twój sposób nie działa ;( Już wyjaśniam kolego ProTofik na czym polega mój problem. Otóż każdy program, gra wyszukują Mi jako podstawową kartę graficzną Intel HD Graphic i jeśli się nie mylę to jest to zintegrowana karta graficzna, a mam Geforce GT 540M (nie wiem czy to jest dobra grafika, ponieważ kilka lat siedziałem na konsolach) i chciałbym aby gry i programy wyszukiwały Mi Geforca (oczywiście luger zrobiłem restart laptopa). Czy mam coś jeszcze pobrać lub zmienić jakieś inne opcje w Laptopie ?? Jeśli mój opis jest niekompletny to proszę pisać.
Podstawowa karta to w takim zestawie jest Intel HD Graphic zintegrowana w procesorze , karta NVIDIA to dodatek i laptop może się nawet bez niej obyć. Mi też programy i gry wykrywają głównie tą kartę Intela ale mogą działać na NVIDIA, choć nie wszystkie. Nie wiem jak to jaśniej wytłumaczyć i czy o to właśnie chodziło. To jest właśnie ten nowy wynalazek o nazwie OPTIMUS, zmora graczy. :roll:
Ostatnio doinstalowałem sobie jako drugi Windows XP i dla niego karta NVIDIA w tym laptopie w ogóle nie istnieje, nawet sterowniki NVIDIA jej nie widzą. O ile mi wiadomo to w tym laptopie nie ma możliwości wyłączenia tej grafiki w procesorze ale mogę się mylić.
Ok mniej więcej rozumiem, a czy mając pobrane te sterowniki z 2 posta to będę wstanie włącz kartę Geforca ??
Po to są te sterowniki właśnie żebyś mógł GeForce używać.
Proponuję przeczytać ten artykuł http://www.notebookcheck.pl/Nvidia-Opti … 496.0.html
Jest tam opis na jakiej zasadzie działa technologia NVIDIA Optimus, gdy to przeczytasz to zrozumiesz dlaczego zawsze będzie wykrywany procesor graficzny Intel HD Graphic.