Acer Aspire 5820TG TimelineX Problem z wydajnością

Witam , jestem tu nowy więc jeśli pomyliłem dział proszę mnie nakierować.

A więc wszystko wygląda tak:

Od ok. 3miesięcy posiadam laptopa Acer Aspire TimelineX 5820TG ( i3 380M , 3GB Ram DDR3 , grafike zintegrowaną intel oraz dedykowaną ATI HD6650M )

Laptop przeważnie jest używany do oglądania filmów lecz od czasu do czasu chciał bym zagrać np. w Leagues of Legends lub QuakeLive i właśnie przy odpaleniu jakiejkolwiek gry zaczynają się schody , gry chwile po odpaleniu chodzą płynnie po ok. 20min gry laptop jest trochę ciepły lecz fps spadają z 60 na 8-12 co juz jest napewno nie grywalne ,

próbowałem zmienić rozdzielczość oraz tekstury na minimum lecz nie przyniosło to skutku.

Pamiętam że po kupnie laptopa oraz uruchomieniu windowsowego benhmarku miałem 5.9PKT( najsłabszy dysk ) a gry sprawdzałem przez sekundą miałem 3,4 na procesorze.

I teraz moje pytanie: Czy jest to wada techniczna laptopa , czy mogę to zareklamować ?

Dodam że :

laptop nie jest zakurzony

Używam podkładki chłodzącej podczas gry

Posiadam najnowsze sterowniki do grafiki ( sprawdzałem na wersjach Catalysta 10.06 / 11.10 oraz 12.3 )

Próbowałem upgrade Biosu

Co ja bym zrobił w takiej sytuacji. Przede wszystkim w pierwszej kolejności zaktualizowałbym bios, z doświadczenia z acerami aspire wiem, że to może rozwiązać problem, można nawet wgrać tą samą wersję bios jeżeli nie ma nowszej. Jeżeli to by nic nie dało to kolejną procedurą byłaby wymiana pasty termoprzewodzącej pod CPU i GPU i przy okazji przedmuchanie chłodzenia. Jeżeli to wszystko by nic nie dało wymieniłbym CPU na i5, na Allegro dostaniesz taki nawet za mniej niż 200 zł jak trochę poszukasz lub poczekasz aż się pojawi w takiej cenie. Osobiście kupiłem i5 480M za 160 zł z wysyłką gratis, w indeksie wydajności ma 6,9. Poprzedni i5 460M miał 6,8.

P.S. Zapomniałem dodać, że przyczyną spadku wydajności procesora może być też wirus, czy inny robal, który to obciąża CPU podczas gry i przy sprawdzaniu wydajności, a nawet może to być bezpieczny program, który coś robi w tle.

@luger pomysł na grzebanie w laptopie na gwarancji i zabawa w wymianę pasty, bezcenny =D>

Kolego najpierw przeczytaj reckę: http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Ac … 524.0.html

Dodatkowo na samym dole masz odsyłacz do wątku o tym laptopie na ichnim forum. Tam zapewne uzyskasz bardziej satysfakcjonującą odpowiedź.

@luger , myślałem troszkę nad nowym prockiem ale dam sobie jeszcze czas. Grzebanie w nowym lapku jest mi troszkę nie na rękę.

@witek-pl dzięki za odpowiedz , troszkę sobie poczytam.

Edit: Ale mam rozumieć oczywiście że takie rzeczy nie powinny mieć miejsca i napewno coś jest nie tak.

Polecicie jakiś dobry free antywirus ?

Dodane 13.05.2012 (N) 19:47

Witam , mam kolejny problem.

Dzisiaj chciałem zgłosić problem na stronie acera, wpisałem numer seryjna laptopa , wyskoczyły mi inne dane jak model itp, wszystko się zgadza.

Lecz pisze także na stronie że laptop został kupiony w lutym 2011r a w rzeczywistości został kupiony w lipcu 2011r i posiadam do tego także paragon z MediaMarkt.

Co mogę zrobić w takim wypadku ?

PS. Czy MediaMarkt użycza zastępczy sprzęt na czas gwarancji?