Witam was ostatnio kupiłem laptopa jak w temacie i przeszłem na xp.Mam problem z wbudowanym subwooferem ponieważ okropnie charczy gdy pod głoszę muzykę.Słyszałem że gdy się wgra jakąś tam poprawkę to jest ok ale ja już wgrywałem wszystkie jakie są dostępne do Realteka. Pomuszcie mi… Jeszcze jedno wiecie może z kąd mogę pobrać sterownik do przycisku Virtual Suuround Speaker…Nie wiem co on robi może to jest powód złego dzwięku…
Pierwsze, to odinstaluj sterowniki i zainstaluj najnowsze. Ale co najważniejsze te, przeznaczone tylko dla Windows XP - znajdziesz je tutaj - (Windows 2000, Windows XP/2003(32/64 bits) Driver only (ZIP file) / Windows 2000, Windows XP/2003(32/64 bits) Driver only (Executable file)) bez znaczenia czy sterowniki będą w formacie zip czy exe.
Po zainstalowaniu sprawdź w menadżerze Realtek, czy nie jest uruchomione podbijanie basów albo czy equalizer nie jest bardzo podbity na najniższych częstotliwościach…
Hmmm… Spoglądam na mojego lapa i nie widzę takiego przycisku. :-k Jedyne, co podobne to napis Virtual Surround Sound, który znajduje się przy trapezoidalnym przycisku z literką e - o to chodzi?? Przycisk e uruchamia zespół aplikacji Acer Empowering Tool’s i niewiele ma wspólnego z dźwiękiem…
A sprawdzałeś ustawienia w menadżerze dźwięku Realtek’a?? Co powinieneś sprawdzić w poszczególnych jego zakładkach:
Efekt dźwiękowy - czy wszystkie efekty dźwiękowe są wyłączone - głównie Equalizer i Środowisko??
Urządzenie zarządzania basami - czy jest uruchomione zarządzanie basami, czy też pola są nieaktywne??
Czy masz uruchomiony któryś z efektów Dolby - Dolby Virtual Spreaker, Dobly Pro Logic II, lub inne?? Jeśli tak, wyłącz je,
Mikser - jeśli powyższe ustawienia nic nie zmieniają, spróbuj nieco ściszyć subwoofer - przesuń suwak głośności dla Subwoofer’a i Internal Subwoofer’a.