Witam posiadam tego laptopa i zablokowane uefi nie mogę grać np Linuksa i teraz mam pytanie aby go odblokować muszę wgrać zmodyfikowanego biosa ?
Na ekranie boot powinno dać się zmienić UEFI na Legacy (patrzyłem na takim). Masz jakiegoś dziwnego
Tak jak na tym filmie Acer how to change BIOS mode from UEFI to Legacy - YouTube
No ale wtedy Windows nie widzi już partycji systemowej
No bo albo albo. Trza było zainstalować Windows na Legacy na MBR. Nie można mieć jednocześnie UEFI i Legacy.
Linuxa przecież można wgrać przy pomocy UEFI.i
Wyłącz Secure Boot w ustawieniach BIOS/UEFI. Natomiast trybu UEFI na Legacy nie zmieniaj. Po wyłączeniu Secure Boot powinieneś mieć możliwość instalacji dystrybucji Linuksa. Jaką dystrybucję próbowałeś zainstalować?
Nie do końca. Można zainstalować Linux pod UEFI ale nie tak prosto. Napis sobie w necie instalacja Linux pod UEFI - tam masz opisy
No to zgłoś się do producenta laptopa za tak zrobił instalacje
No tylko szkoda ze nawet do bootloadera nie mogę wejść
No ja mam GPT i Kubuntu chodzi. Nawet mam logo Tuf Gaming xD
Linux będzie chodził na GTP tylko instalacja jest utrudniona. Ja mam w MSI UEFI, Legacy i UEFI/Legacy to jest proste. Na necie jest przewodnik jak to zrobić na samym UEFI/GTP
tylko nawet nie mogę wejść w menu bootlolaldera
Kwestia jaki Linux. Ale zwykle bez problemu instaluje się z UEFI, o ile jest dobrze zrobiony pendrive. Mint czy Ubuntu idą, ale czasami bywają problemy, tym niemniej dotyczą częściej konfiguracji już po instalacji.
A Czy ktoś tutaj potrafi czytać bo nie widac
Czytać to potrafi tylko nie wiem o co tobie chodzi. Czy tobie chodzi o to że nie możesz wejśc do biosu przez np F2 czy podobny klawisz. Jeżeli ci o to chodzi to masz w biosie ustawione Fast Boot. Wtedy trzeba wejść do niego z poziomu Windows i to zmienić na Disable (opis na necie jest). Przy właczony nie jest nic dostępnie (ekran, klawiatura) do momentu wczytania windows. Zazwyczaj można wejść do ustawień sprzetowych poprzez Uruchom ponownie z klawiszem Shift.
Jak Ci o co innego chodzi to napisz konkretnie
Mam zablokowany bootloader wiec nic nie mogę zrobić nawet konsoli na linuksie urchomić aby recznie zainstalować do biosu mogę normalnie