Acer Aspire E15 - brak możliwości wgrania systemu

Witajcie,

Posiadam laptopa Acer Aspire E15 (E5-573-3239), który od samego początku miał wgranego Windows’a 10.

Dzisiejszego dnia chciałem wgrać sobie na niego Windows’a 7, gdyż 10 jest zbyt niedorobiona i co chwilę coś nie działa.

Nagrałem zatem Wina 7 na pendriva poprzez program Rufus (zawsze tak robię i nigdy nie miałem problemów).

Odpaliłem laptopa i wszedłem w BIOS’a po czym zmieniłem “Secure Boot” z “Enabled” na “Disabled” (musiałem to zrobić, by wgl móc bootować).

“Boot Mode” ustawiony był na “UEFI” zatem instalkę Wina 7 wgrałem na pendriva z obsługą FAT32 dedykowane dla UEFI (opcja GPT dla UEFI).

Pendriva podłączyłem do laptopa, bootowałem właśnie jego, po czym wczytuje się instalka Wina 7 a po chwili się zawiesza (zawsze w tym samym miejscu) i nie idzie dalej.

Spróbowałem zatem nagrać na pendriva instalkę Wina 7 z obsługą NTFS także w BIOS’ie zmieniłem “Boot Mode” na “Legacy”.

Gdy bootuje pendriva to instalacja zachodzi o jeden etap dalej (wczytuje się już interfejs ala graficzny) po czym laptop się restartuje (także zawsze w tym samym miejscu).

W żaden sposób nie mogę zainstalować Windowsa (tak jakby było w laptopie coś zablokowane).

Jak zaradzić temu problemowi?

PS: Załączam zdjęcia BIOS’a (może coś widzicie czego ja nie widzę).

IMG_20160907_154029.jpg IMG_20160907_154041.jpg IMG_20160907_154053.jpg IMG_20160907_154105.jpg

Windows 7 nie posiada wsparcia dla takich rozwiązań jak UEFI czy Secure Boot. Sformatuj Pendrive i nagraj Rufusem ISO z Windowsem 7 pilnując tego by obraz instalacji nie był uszkodzony lub modyfikowany w sposób niestandardowy. Po sprawdzeniu tego, że masz prawidłową instalkę od windows 7 polecałbym od siebie pełen format dysku systemowego. Wtedy wykonasz czystą instalację i nie powinno być problemów.

Instalkę Wina 7 mam z WinCluba, ale zawsze wszędzie działały (także to nie wina instalki), a teraz taki cyrk z laptopem :confused:

1. Czyli mówisz, że Win 7 nie wspiera UEFI tylko zwykły BIOS, tak?

2. Format dysku systemowego w jaki sposób? Czym?

Chciałem nadmienić, że dysk jest firmy SEAGATE i został na nim zainstalowany Win 10 prawdopodobnie po przez UEFI i gdy wkładam płytkę z SEATOOLS FOR DOS (dedykowany program bootowalny firmy SEAGATE do diagnozy i zerowania dysków) to niestety nie wykrywa mi wgl tego dysku (wcześniej działał na każdym dysku od tej firmy; podejrzewam, że to wina UEFI i może program tego nie wspiera).

EDIT: Poza tym z tego co czytałem to Win 7 normalnie chodzi na UEFI, także nwm czemu piszesz, że jest inaczej… ciekawe…

Pod UEFI jest inny typ partycji z sektorami GPT zamiast MBR i program może nie zobaczyć takiego dysku. Jeżeli masz instalkę WinClub to obraz jest modyfikowany. Zrób porządny obraz, pobierz sobie z sekcji download na stronach serwisu WindowsMX, tam są obrazy oryginalne z Microsoftu. Należałoby dokumentnie wyczyścić dysk twardy, na który pójdzie czysta instalacja. Do tego celu polecam program Vivard, który jest dostępny w zestawie Ultimate Boot CD. Podstawowa sprawa to to, że nie możesz instalować w trybie UEFI, bo to się nie uda po prostu, partycja z sektorami GPT też nie może być dobra dla Windows 7.

Czyli mam przygotować instalkę pod normalny BIOS a nie pod UEFI, tak?

Czemu niby instalka z WinClub się nie nadaje? jeżeli wszędzie gdzie to instalowałem (także na innych laptopach) zawsze wszystko działało.

Czasem laptopy od Acer’a nie posiadają ukrytej partycji Recovery gdzie znajduje się kopia systemu?

Jeżeli tak to czy Vivard’em da się ją także usunąć?

Dokładnie, radziłbym instalkę pod BIOS przygotować. Jeśli chodzi o WinClub to jest to instalka modyfikowana i nie wszędzie musi działać. Najlepiej używać obrazów oryginalnych z Microsoftu wtedy jest pewność, że taki obraz jest oryginalny. Jeśli chodzi o Recovery to możesz skasować na pewno programem Gparted.