Szukam również pomocy z doborem ramu do tego modelu d 260 , mam 1gb i chciałbym zwiększyć , czytałem że maksymalnie może być 2 GB po rozebraniu jest kość 1 GB 2rx16 pc2 6400 s więc wychodzi że ddr2 jaki model polecacie 2 gb ramu ?? Dziękuję za pomoc
Najtańszy, da Ci tyle, ze filmy z plików, word nie będą tak cięły. MIałem tego lapka, niestety procek za słaby w dzisiejszych czasach na sieć. Wczyta, ale będzie marnie.
To co polecacie ? Szkoda wyrzucić da się go jakoś trochę przyspieszyć ? Pomyślałem o tym ramię żeby chociaż tyle. Tylko nie wiem co tak kupić.
Wrzuć ctr+alt+del, ustaw monitor zasobów i otwórz dobre programy lub inna stronę, przy przewijaniu lub czymkolwiek procek będzie 100% obciążony i będą skoki.
Niezależnie co zrobisz, to korzystanie na tym netbooku będzie piekłem;-)
Wiem, miałem podobny.
Jeżeli chcesz pozostawić go, to: maszyna do pisania, email przez klienta poczty, gry typu sims 1, diablo 2, filmy w pociągu
Nic więcej nie osiągniesz, obecne netbooki za 400 zł z biedronki mają 4X lepsza procesory… więc…
Oczywiście RAM, wybierz najtańszy jeżeli musisz, odrobine poprawi płynność, ale głównym ograniczaniem jest procesor.
Wymiana procesora mija się z celem ? A jaki model ramu dokupić żeby był dostępny i pasował
Wiesz, tam jest wlutowany procesor, jeżeli płyta obsłuży nieco mocniejszy sprzed 10 lat, to możesz zainwestować 1000zł w 0,1% wydajności
Co do Ram, zobacz na kości jaką masz i optymalnie poszukaj tej samej firmy tylko 2 GB. I tak będziesz musiał rozkręcić drania. Ew. znajdź sobie w cpuz etc producenta standard ddr2/3 (chyba 2 tak mi się zdaje w moim było).
Możesz tez pokombinować “z ultra lekkimi linuksami” lub " obkrawywaniem windowsa 7". U mnie, może placebo, trochę lepiej było po wyłączeni wszystkich opcji wyhładzania, animowania okien i doprowadzeniu niemalże do XP inteface;)
Mam parę starych kości w domu. Sprawdzę później.
Udało się komuś coś znaleźć ??
Wydzieliłem do nowego tematu, bo poprzedni wątek był z 2013 roku. Poza tym nie podpinaj się pod cudze tematy. Zawsze zakładamy własny.
Nie chciałem robić kolejnego tematu że względu iż w tej tematyce już był i bym wyszedł na użytkownika co nie czyta tego co jest na forum a idzie po najprostszej lini i zakłada nowy temat nie sprawdzając czy już takiego nie ma. Mimo wszystko dziękuję .
Ja też mam i robi za patelnie: 5 min i się nagrzewa do 80 st. C i zawiesza Windows 7 / 10.
Najciekawsze, że GNU/Linux muli ale się nie zawiesza kompletnie.
Nic mu już nie pomoże, nawet na lekkim Linuksie typu Xubuntu czy Lubuntu i z dyskiem SSD nie będzie działał płynnie zwłaszcza w sieci.
Pewnie macie rację, chociaż dziecku bajki oglądać może się przyda. Ale jakoś mnie kusi gdzieś znaleźć ten 2 GB ram do świętego spokoju że zrobiłem chociaż coś.
Jak mu zgrasz cały sezon na HDD w 360/480 to spokojnie, z youtube nie licz
Postaw lekkiego Linuksa, Mint XFCE 32bit wymaga do pełni szczęścia 1GB ramu, spokojnie pociągnie nawet 720p z dysku.
Dziękuję za rady pomyślę nad tym systemem, teraz jest Windows 7 , a z ogłoszeń jakiś ram będzie pasował polecilby ktoś coś ?
Dlaczego nie słuchasz?
Przeinstalowanie na lekką dystrybucję darmowego Linuksa da ci więcej niż dołożenie ramu.
Uwierz mi, testowałem ten sprzęt w różnych konfiguracjach, nawet z 2GB ramu i dyskiem SSD ten komputer nie będzie działał płynnie, nawet otwarcie menu start na win7 to wyzwanie dla niego, po aktualizacji do dychy sam system działa w miarę płynnie ale dalej nie da się na nim nic zrobić bo wszystko trwa dłużej niż warto czekać.
Najlepiej działało to na Lubuntu a do tego wystarczy 1GB ramu.
Z tego co widziałem to są 3 wersje Linux mint 19, 18.3 , 17.3 co za różnica w nich ?? A jak wygląda sprawa że sterownikami w tym systemie ??
Rocznik jej pochodzenia, jak utniesz z daty 20 to zostaje 19, 18, 17.