Acer Aspire V3-731 przegrzewa się nawet w stanie spoczynku


(tomeeek64) #1

Witam.

Posiadam laptopa Acer Aspire V3-731. Laptop przegrzewa się - już jako nowy posiadał ciągle pracujące wiatraczki. Jednakże jego temperatura nie wykraczała poza normy. Teraz wiatraczki nie przestają szumieć, a temperatura sięga 85 stopni przy korzystaniu z przeglądarki www, a także ok. 70-75 stopni w stanie bezczynności. Z "kratki" wentylacyjnej wydobywa się prawieże gorące powietrze (jest cyrkulacja powietrza). Jednakże doszło do tego, iż potrafi się wyłączyć podczas korzystania z przeglądarki www, z powodu zbyt wysokiej temperatury. Przełączyłem przeglądarkę na kartę graficzną nVidii, aby odciążyć zintegrowany układ intela.

 

Nie wiem, czy się przydadzą, ale Logi OTL:

http://wklej.org/id/1214623/ - OTL.txt

Extras.txt nie został wygenerowany.

 

Zrzut ekranu ze SpeedFana:

 

Wszystkie wartości temperaturowe sprawdzane przy wyłączonym antywirusie - przy włączonym, korzystanie z komputera staje się prawie niemożliwe.

System - Windows 8.1 (nie jest to edycja Pro) 64-bit

 

Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu.

 

W razie czego, mogę oddać sprzęt na gwarancję, jeżeli będzie to najlepsze rozwiązanie.


(F4ith) #2

A mógłbyś zamieścić screen z Process Explorera lub Menedżera zadań filtrując po użyciu % procesora? Po speedfanie widać, że coś jedzie Ci 100% procesora.


(tomeeek64) #3

Zrzuty ekranu z Comodo KillSwitch z włączonym sortowaniem od największego zużycia CPU:

Stan spoczynku -  http://iv.pl/images/84576975411256816307.png

Po wysunięciu paska charms dzieje się coś bardzo dziwnego - http://iv.pl/images/55622377854738054679.png


(F4ith) #4

Nie wiem czy w Comodo KS jest taka opcja, ale PPM na procesie i spróbuj zobaczyć wątki podpięte pod ten proces (explorer.exe). W Process Explorer to po prostu zakładka Threads. Zobaczymy wtedy, który wątek dokładnie odpowiada za takie użycie zasobów CPU. Wtedy można go będzie po prostu "zabić". Oczywiście taki zabieg będzie tymczasowy bo po restarcie problem powróci. Skoro problem pojawia się po pojawieniu się charmsa, to możliwe ze WIN8 coś pokrzaczył. Może też wina jakiegoś zewnętrznego oprogramowania, które dostaje korby po ujrzeniu charmsa ^^

 

Miałem analogiczny problem ale dotyczył on procesu idm cośtamcośtam.exe (wtyczka do internet download managera) i również pojawiał się pod explorer.exe ale bywało, że pod innymi procesami (jak leagueoflegends.exe). Pomagało zabicie procesu ale czasami problem się powtarza. Umieść screen wątków i będziemy myśleć co dalej.


(tomeeek64) #5

Wysunięcie się charmsa powoduje obciążenie ok. 15% - największe obciążenia powoduje użycie pola tekstowego na charmsie.

Threads - http://iv.pl/images/56296796812730961096.png

 

Dla porównania wyszukiwanie w eksploatorze Windows nigdy nie powoduje u mnie obciążenia większego niż 15-20%.


(F4ith) #6

Jeśli Cię to pocieszy, to problem jest powszechny i z tego co przeczytałem na szybko można go rozwiązać poprzez zaindeksowanie wszystkich katalogów na dysku. Procesor na windzie 8 wariuje bo wyszukuje niezaindeksowanych plików i poświęca na to całą moc obliczeniową.

Tutaj masz identyczny problem: http://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows8_1-performance/windows-81-explorerexe-sends-cpu-to-100-when/deb19e88-d95d-4e44-8678-6d033166a21f a SarahC! podał rozwiązanie, które opisałem.

Zobacz też ten wątek: http://superuser.com/questions/666787/windows-8-1-search-charm-slow-with-explorer-exe-cpu-usage-at-100

a w nim odpowiedź nhkhanh

Powinno pomóc :slight_smile:


(tomeeek64) #7

Zaindeksowanie wszystkich katalogów na dysku owszem pomogło. Jednakże tylko w połowie - obciążenie podczas wyszukiwania w trybie ModernUI (pasek charms) sięga już tylko 50% (explorer.exe - ok. 30-40% zużycia zasobów), ale komputer nadal "przywiesza się" podczas wyszukiwania na pasku charms :frowning:


(F4ith) #8

Tutaj masz kolejne rozwiązanie http://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows8_1_pr-tms/windows-81-search/1e93828a-861e-49fc-ad00-de770a4cf128. Okazuje się, że problem dotyczył wersji 8.1 preview ale znając MS pewnie przenieśli buga do "stabilnej". Próbuj cleanboota i resztę porad, których udzielał gość od MSu. Jeśli to nie pomoże zawsze możesz spróbować zainstalować windę 8 i nie aktualizować do 8.1 (na jednym komputerze do dziś nie zrobiłem aktualizacji do 8.1 ;])