Mam mam Acera Extensa 5220 używanego sporadycznie do WWW
Działa na Windows 10(i to zaskakująco dobrze jak na taki staroć). Ma 2 + 1 GB RAM, po wymianie 1GB na 2GB nie włącza się(brak sygnałów dźwiękowych, nie ładuje się bios). Bateria w laptopie nie trzyma nawet sekundy.
Aktualizacja biosu nie jest możliwa ze względu na błąd baterii.
I tu mam pytanie czy na pewno chodzi o baterię laptopa a nie o baterię CMOS? Jak to stwierdzić?
Co sie konkretnie dzieje? Na zasilaniu sieciowym powinno działać. Co do aktualizacji BIOS, jesteś cyferkowym fetyszystą? Przy takim sprzęcie i zastosowaniach sam sobie robisz problem z aktualizacją.
W laptopie jest 3GB RAM(kości 2GB oraz 1 GB). Po wymianie kości 1GB na 2GB komputer się nie włącza. Być może pomogłaby aktualizacja biosu.
Product Support | Acer Indonesia
Po pobraniu i uruchomieniu pliku „CLB-135”
„Open flash.sys Fail”
Jak sobie z tym poradzić, uruchamiałem we wszystkich tryba zgodności i jako administrator.
a czy uruchamia sie z jedną, nową, koscią? Być może uszkodzona.
Bios potraktuj jako ostatecznosć, najpierw ustalić, czy na 100% kosc sparwna i… czy obie kości po 2 GB są ze sobą zgodne, bo też mogą nie być.
U sprzedawcy(miał wiele kości DDR2) sprawdzałem w różnych konfiguracjach. Z jedną nową kością działa. Być może ten laptop nie obsługuje 4GB RAM. Bios chciałbym zaktualizować aby wszystkie możliwości wykluczyć.
… ale czy konkretnie masz dwie dokładnie takie same kości po 2 GB, czy dwie różne kości, które osobno działały? Bios nie ma nic do rzeczy do ilości obsługiwanej pamięci.
Według specyfikacji: Maximum Memory:2 GB Memory, Technology:DDR2 SDRAMMemory Standard:DDR2-667/PC2-5300.
Nie kupiłem ich. Sprzedawca miał wiele tych kości, testowałem różne układy, nigdy nie zadziałały 4GB
Działam na 3GB tak więc to też nie do końca prawda
No to masz odpowiedź.
Bywa, przy x5-Z8350 też byla taka sytuacja, że oficjalnie 2 GB, a nieoficjalnie były też u chińczyków z 3 lub 4 GB. Ale to raczej ciekawostka.
Daj mu ssd i zostaw te 3 GB, przy takim dziadku ten 1 GB jest pomijalny.