Nadeszła pora abym i ja podzielił sie doświadczeniami w wspomnianym w temacie - Instalacja XP na Acer Extensa 5220.
Na szczęście i dzięki wszystkim którzy pisali w tym wątku udało mi sie doprowadzić maszynę do stanu pełnej używalności :-).
ZDOBYCIE STEROWNIKÓW
1. Ściągamy je ze strony http://support.acer-euro.com/drivers/notebook/ex_5220.html
Wybieramy F6 Intel SATA HDD Driver Floppy Utility obok MS Windows XP.
(bezpośredni link do pliku na moje oko to ftp://ftp.work.acer-euro.com/notebook/e … tility.zip)
2. Rozpakowujemy ściągnięty plik z pomocą winrara, winzipa czy czego tam używacie :-).
3. Wchodzimy do katalogu do ktorego rozpakowalismy plik a w nim wchodzimy do katalogu F6 Floppy Utility nastepnie do f6flpy32
4. Znajduje sie tam pliczek f6flpy32.exe - i tutaj możemy mieć dwie opcje postępowania:
Uruchamiamy ten program - wskazujemy mu dyskietkę, on kopiuje nam sterowniki na nią - a potem przy robieniu płyty kopiujemy pliki z dyskietki na dysk twardy. - wydaje sie ze to najprostsza opcja - ale …
-
Jak dla mnie program nawet sie nie odpalał (!).
-
W “stacjonarnym” kompie mam kopsnięta stacje dyskietek.
-
Nawet gdyby była ok ciężko by mi było znaleźć działająca dyskietkę w domu 
Na szczęście jest tez inny sposób :-):
5. Na początku musimy rozpakować ten plik - (tak tak - mimo ze to jest program!). jeśli masz zainstalowanego winrar-a to klikasz prawym na tym pliku i “Wypakuj f6flpy32”.
6. Obok pliku pojawi nam sie katalog f6flpy32 a w nim pliczek F32.IMA. Coz to za cudo ? jest to obraz dyskietki która ma być tworzona przez ten programik. Jak z niego wydobyć to co nam potrzebne ?
To jest pytanie na 1.000.000 $ - ktoś tutaj pisał ze użył emulatora stacji dyskietek. Ja tez zastanawiałem sie nad użyciem czegoś takiego - ale pogooglowalem i znalazłem program który potrafi wyciągnąć pliki z obrazu dyskietki. Nazywa sie MagicISO - i można go ściągnąć np. z http://www.magiciso.com/download.htm. Program jest shareware ale dla nas to nie problem - ograniczenie zdajsie dotyczy wielkości nagranej plyty cd - a my nie będziemy akurat do tego ozywać programu 
7. Ściągamy i instalujemy MagicISO - potem go odpalamy
i wybieramy “File/Open …” - zmieniamy na dole “Pliki typu” na Disk Image files itd… i wybieramy nasz pliczek F32.IMA
8. Pojawi nam sie lista plików - klikamy na nią prawym - wybieramy Extract… i podajemy jakiś katalog na dysku (stwórzmy sobie wcześniej np. c:\acer-sata-winxp) i klikamy na “OK”.
9. Program otworzy na katalog z rozpakowanymi sterownikami 
Szybko, bezboleśnie i bez bawienia sie z dyskietkami mamy potrzebne pliki 
EDIT:
Potrzebne pliki wgrałem na rapidshare - możecie je sobie ściągnąć tutaj
http://rapidshare.com/files/66486556/f32.ima.folder.rar
DOGRANIE STEROWNIKÓW DO INSTALKI WINDOWSA
Kiedy zdobyliśmy juz sterowniki do obsługi naszego dysku kolejna
sprawa to stworzenie sobie w nLite płyty z dogranymi nimi właśnie , aby instalator wreszcie bezproblemowo wykrył nasz dysk twardy.
1. Na początku ściągamy wyżej wspomniany program:
http://www.nliteos.com - dla mnie bez problemu zadziałała wersja 1.3.5
2. Instalujemy go i uruchamiamy.
3. Na pierwszej stronie kreatora wybieramy sobie język Polski i klikamy Dalej.
4. Na drugiej stronie musimy wskazać gdzie znajduje sie nasz windows xp
(instalka) ja po prostu włożyłem płytę instalacyjna i wybrałem ja po kliknięciu “Przeglądaj”.
5. Potem program pokaże komunikat: “Wybierz gdzie chcesz zapisać pliki do przerobienia pochodzące z płyty instalacyjnej. Wskaz wybrany lub otwórz pusty folder.”.
Wybierz jakiś folder na dysku - do niego program zgra instalke windowsa - na tym dysku musi być odpowiednia ilość miejsca - chyba ok 600MB.
6. Program zacznie teraz kopiować pliki z płyty windowsa na dysk - może to potrwać trochę…
7. Kiedy kopiowanie sie zakończy trzeba kliknąć “Dalej”
8. Na stronie kolejnej tez można w sumie kliknąć “Dalej”
9. Kolejna strona pozwala nam wybrać jakie składniki systemu chcemy dodać / co chcemy zmienić w instalce windowsa - nas interesują tylko dwie pozycje:
Sterowniki
Bootowalny obraz iso
Klikając na nie zaznaczamy je i “Dalej”
10. Pojawia sie najważniejsza z naszego punktu widzenia strona kreatora - Sterowniki. Klikamy na “Dodaj” i przechodzimy do katalogu gdzie mamy sterowniki i wybieramy plik IAAHCI.INF albo IASTOR.INF (ponoć nie ważne który - ważne ze z tego samego katalogu).
11. Pokazuje nam sie okno w którym wybieramy “Tryb” na Sterownik trybu tekstowego i na liście poniżej zaznaczamy
INTEL® 82801HEM/HBM SATA AHCI Controller (Mobile ICH8M-E/M)
i klikamy na “OK”
12. Widać teraz ze dodał sie sterownik na liście - klikamy wiec “Dalej” - program nas zapyta czy chcemy rozpocząć - no pewnie ze chcemy :-).
13. Program teraz trochę pomieli i na końcu jeśli wybraliśmy “Bootowalny obraz ISO”, tam możemy
stworzyć obraz i od razu go wypalić na CD. (Nie jest nam do tego potrzebny inny program)
No i koniec - tak “spreparowana” płytka instalatora powinna już wykryć nasz dysk i można bez problemów zainstalować Windows XP w miejsce linucha.
Mam nadzieje ze ten opis sie komuś przyda :-).Jeśli ktoś ma jakieś problemy z tym laptopem niech śmiało pisze na tomekmich4@wp.pl i w tym wątku oczywiście :-). Postaram sie pomoc jeśli będę wiedział jak.
PS. U mnie aktualnie lapek działa bezproblemowo na biosie 1.16 - (dźwięk, wlan niby zainstalowany ale nie korzystam) wiec może nie spieszcie sie tak z upgradem biosu jakby co