Acer extensa 5630ez upgrade procesora

Witam, chciałem się was zapytać co warto kupić do Acera extensa 5630ez. Chodzi mi o zmianę procesora na lepszy, mam do wyboru dwa:

Intel® Core™2 Duo Processor T7200

Intel® Core™2 Duo Processor T9400

Bardziej chciałem T9400, bo jest lepszy ale nie wiem czy będzie u mnie działać. Myślę ze tak, bo ma takie same gniazdo PGA478. Aktualnie w laptopie posiadam Procesor Intel® Pentium® T4300. Co myślicie o tym ?

Jeżeli chodzi o teorię - chipset niby nie obsługuje (Intel 82GL40). Sam fakt, że max prędkość FSB tego chipsetu to ledwie 667 MHz, gdzie taki T9400 “zjadłby” 1000 MHz. Nie wiem czy chipset sam się przestawi na wyższe jakimś cudem, ale na pewno spadek wydajności względem standardowego T9400 będzie odczuwalny.

Jeżeli chodzi o praktykę - znalazłem gdzieś po ok. 60 sekundach szukania w sieci, jak ktoś dokładnie do takiego Acera wrzucił T9500. :wink: Nieco starszy model względem T9400 (i nieco wolniejsze taktowanie + FSB), jednak dalej znacząco lepszy od tego Pentiuma co masz.

Zadałbym sobie jednak pytanie - czy warto? Ile masz tego laptopa? Sprawdziłbym kondycje kondensatorów na płycie głównej, jak choćby, czy już ich powoli nie rozsadza. Strzelam, że ten laptop ma już z 8-10 lat? Jak przypomnę sobie jak wyglądały kondensatory na mojej płycie głównej z epoki Athlona 64 po takim stażu…wyglądały jak bańki, a nie cylindry. :wink:
Takiego procesora też za darmo nie dostaniesz. Powiedzmy, że stówkę na niego wyrzucisz. A tego laptopa ze stówkę czy nawet dwie byś dostał. Dorzucić jeszcze troszkę i za takie 4-5 stówek kupisz coś wiele młodszego i lepszego od tego co masz, nawet po zmianie na C2D.

W podobnym stażowo laptopie, tyle że miał już właśnie jakiegoś leciwego C2D z 2GB RAM, nie tak dawno wrzuciłem dysk SSD. Sprzęt działa nie do poznania. :wink: Może warto w tą stronę tez pomyśleć. A dysk zawsze przerzucisz do przyszłego sprzętu.

W programie CPU-Z pokazuje mi to ze Socket P (478) i chipset GL40 z tego co przeczytałem na wiki o tym sockecie, no niby sie da. Tez szukałem na ten temat i znalazłem te same forum co ty. I pisali ze dawali T9500 800 MHz i jakoś im chodzi :smiley: A sam aktualny intel pentium T4300 to ma samo 800 MHz. A socket P może nawet mieć 1066 MHz FSB, możliwe ze sie da ale nie jestem tego pewny.

No pewnie tyle może mieć ten laptop :smiley: wiesz sumie nie wiem jak wyglądają kondensatory w tym laptopie, bo nie sprawdzałem tego. Co do ceny jest tani na allegro można kupić za 40zl nie więcej. Ja do tego laptopa dokładałem druga kość DDR2 2x2GB, bo sam system nie dawał rady z 2GB ale teraz jest 4 i jest porządku. Dysk SSD pewno by tu polepszył sprawę ale nie sadze ze tu warto kupować.

Gwarantuje Ci, że zawsze warto kupować. :slight_smile: Jak mówiłem, odświeżyłem laptop HP z podobnej epoki wrzucając SSD A-Data i chodzi jak mały samochodzik. :slight_smile: Do podstawowych zadań jakich miał służyć, czyli aby odpalić przeglądarke dla maila czy bankowości lub Worda - ideał. Do tego to był fajny biznesowy HP z dużą matrycą 17" w proporcji 16:10 - naprawdę fajny sprzęcik. A że na SATA1? Owszem, tranfery niższe niż byłyby na SATA3, ale w SSD jednak ważną zaletą jest czas dostępu.

Cóż, no to wiesz wszystko. :slight_smile: Kwestia co z tym zrobisz. Ja jednak nie pakował bym nic w takie truchło. Gdyby on chociaż był o połowę młodszy, i do tego z jakiejś fajnej serii gdzie np. porządne wykończenie, dobra matryca, wygodna klawiatura…np. taki stary ThinkPad albo Dell. Jednak to nawet te niemal 10 lat temu był budżetowy laptop.

Ja tez nie dawno odświeżyłem laptopa Asusa K52JBW w ten sam sposób co ty i dając do niego SSD GOODRAM i intela I5 540M. Od razu było widać różnice w programach podstawowych i przeglądania internetu. :slight_smile:

Wiem, ze to trochę bez sensu ale do zwykłego użytkowania i za niska cenę. To uważam ze warto pomimo ze ten laptop z 10 latami na karku ma i jeszcze zainstaluje Windowsa 10 32Bit. :smiley: Będzie z tego laptopa jeszcze ogień :smiley:

Dzięki za pomoc :slight_smile:

Noo…nie wiem czy pakowałbym 10-tke. :stuck_out_tongue: Dużo więcej ona robi w tle niż taka Siódemka, która jednak jest ciągle wspierana. Dodatkowo, Win7 też ma na pewno lepsze wsparcie i kompatybilność z tak wiekowym sprzętem. Na wspomnianym przeze mnie lapku z C2D i SSD właśnie postawiłem Win7 x32.

Windows 7 nie będzie wieczny wspierany, tez trzeba mięć to na uwadze. Do roku 2020 jest tylko wsparcie dla Windows 7. Ale na tym aktualnym laptopie acer zainstalowałem win 7 32bit, to spokojnie. :stuck_out_tongue: