Witam mam złożony problem dotyczący spadków FPS w grach typu CS:GO oraz League of Legends.
Mianowicie podczas gry w wyżej wspomniane tytuły procesor pracuje na około 70% zużycia a momentami zużycie to skacze do 100% co powoduje również skoki temperatur procesora.
Laptop został wyczyszczony, X razy postawiony system na nowo, przeskanowany pod względem wirusów oraz malware (posiadał on malware połączony z synchronizacją konta z google ale udało się go usunąć)
Została wymieniona pasta lecz nie przyniosło to efektów. Finalnie laptop wylądował na gwarancji w serwisie ACER gdzie wymienione zostały wiatraki.
Problem nie został wyeliminowany a wręcz przeciwnie, przez jakiś czas działał normalnie a po kilku dniach problem wrócił
Procesor chwilami osiąga 100% użycia co doprowadza do stanu około 98 stopni chwilowych temperatur na procesorze co skutkuje spadkiem FPS
Dodatkowo przy otwarciu kilku okien jakiegoś programu “Menadżer okien pulpitu” zaczyna zużywać ram i max osiąga 4.5 GB użycia ram i spada do 3.5GB
Po wyłączeniu okien użycie ram utrzymuje się przez jakiś czas po długim czasie zaczyna spadać.
Co do menadżera okien pulpitu - aktualizowałem sterowniki zwiększałem wydajność laptopa na wszystkie możliwe sposoby znalezione w necie i NIC
Sprawa również tyczy się osiągania 100% użycia procesora próbowałem wszystkiego co znalazłem w Internecie nie pomogło nic
Poniżej wrzucam screeny z HWMonitor oraz z Menadżera zadań podczas “skoku użycia”
Jeśli potrzebne będą dodatkowe jakieś informacje dotyczące problemu proszę pisać
Specyfikacja
Acer NITRO 5
CPU - Intel i5 8300H
Intel UHD Graphics 630
GPU - Nvidia GeForce GTX 1050
16 GB RAM
FRST.txt (247,4 KB)