Acer QG241Y i koszmarny ghosting po roku

Witam od roku mam dość irytujący problem w moim monitorze występuje tzw. ghosting jakby kolory się nie wyrabiają przez co powstaje efekt widma lub jak to nazywam ja 3D próbowałem poniższych opcji: wyłączenie overdrive i free sync, reset ustawień monitora, aktualizacja i downgrade sterowników, inny system, zmiana kabla HDMI. Na 2 tanim monitorze Hyundai X71S za 25zł rozdziałka 4:3 wogóle nie doświadczyłem tego problemu. Co ciekawe na tym acer w niektórych grach np. League Of Legneds jest to mniej widoczne a jeszcze mniej jak usawię minimalną jasność. Oddałem na reklamację do sklepu gdzie kupiłem to mi powiedzieli, że „nie mogą przyjąć bo niby nic nie zauważyli”. Czy jest jakiekolwiek rozwiązanie tego problemu niż wrzucenie monitora do kosza? poniżej link do krótkiego filmu jak to wygląda YouCut_20221106_184838275

Jak rozumiem problem jest widoczny tylko w grach 3d? Podaj konfigurację komputera, karta GFX, procesor i pamięć.

nie tylko w grach potrafi być też widoczny podczas np. przeglądania komentarzy na youtube. poniżej pełna konfiguracja:
gpu: Msi GTX 1060 3GB
(od wcześniejszego właściciela wiem, że gpu i cpu było kupione w 2016 roku)
procek: i5 6400 2.70GHz quad core (fabryczne chłodzenie)
RAM: Corsiar Valuesecret 2133MHz 4GB (ma ledwo 5miesięcy)
Corsiar Valuesecret 2133MHz 4GB
psu: MSI MAG A550BN 550W(ma ledwo 5miesięcy)
system: Windows10 20h2 Ghost Spectre
płyta: MSIH100M PRO-VD PLUS (najnowszy bios)
dysk: TOSHIBA MQ01ACF050 (ponad rok użytkowany ale miałem też inny dysk)
nic nie overclockowałem

okazało się, że matryca była uszkodzona musiałem specjalnie iść do innego serwisu…

Ten temat został automatycznie zamknięty 30 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.