na moim laptopie z kartą GeForce MTX1050 i systemem Deepin 15.9.3 nie mogłem zmienić sterowników na własnościowe, więc pobrałem kilka pakietów poprzez Synaptica. Po uruchomieniu Nvidia X Server Settings program kazał uruchomić ‘nvidia-xconfig’ - tak też zrobiłem, jednak nic to nie dało. Kiedy ponownie uruchomiłem kompa dostałem takie komunikaty:
W sumie jak się zastanowić to coś podobnego chyba zawsze pojawiało przy boocie - ale zaraz znikało. Dodam, że zaktualizowałem BIOS i mam dostęp do terminala.
Podaj wynik polecenia ls /etc/X11/xorg.con.d/
Mam nadzieję, że też będziesz mieć taki katalog w swoim systemie. Naprawa, to najczęściej usunięcie zbędnych plików i usunięcie modułów z blacklisty, w /etc/modprobe.d
Nvidia-xconfig utworzył ci plik konfiguracyjny /etc/X11/xorg.conf, usuń go (sudo rm /etc/X11/xorg.conf) i uruchom ponownie komputer.
Niestety nie wiem czy Deepin oferuje jakieś graficzne instalatory sterowników grafiki, ale instalowanie czego popadnie z synaptica nie jest najlepszą metodą na to. Proponuję wspomóc się poradnikami do Debiana, bo chyba Deepin jest na Debianie oparty? Tylko szukaj jakiś aktualnych.
ps.
Sprawdziłeś sklep Deepina czy nie ma w nim własnościowych sterowników?
Przeinstalowałem system, ale zachowałem większość danych podmontowując starą partycję home. Co prawda powyższe napisy dalej się wyświetlają jednak prawie od razu znikają (da się temu jakoś zaradzić? Jak szukałem na różnych forach to ludzie pisali, aby najlepiej zostawić w spokoju). Podobne napisy wyświetlają się również czasami po uśpieniu komputera… Deepin posiada wbudowane narzędzie do zmiany sterowników, tylko że nie działało (próbowałem kilkukrotnie, również po restarcie) - “błąd pobierania”, niezależnie od serwera.
Czyli ręcznie instalowałeś sterownik NVidia? Jeśli tak, to radziłbym zmienić dystrybucję na taką, która dostarcza własnościowe sterowniki NVidia w repozytorium.