Cześć, mam pewien problem. Czasem zdarza mi się, że pomagam zdalnie przy jakichś sprawach na komputerach w firmie, gdzie stacje są wpięte do domeny i każdy user loguje się na swoje konto domenowe. Domyślanie użytkownik ma podstawowe uprawnienia, więc czasem nawet instalacja programu spoczywa na mnie.
Problem jets tego typu, że w chwili, gdy chce wykonać instalacje (czy w ogóle inna czynność wymagająca wyższych uprawnień) nie widzę u siebie zdalnie okienka UAC do wpisania poświadczeń. Próbowałem AnyDesk, Aeroadmin i nic. Jedyne rozwiązanie jakie wytestowałem przy okazji to uruchomienie tych programów poprzez prawoklik z opcją “Uruchom jako administrator” i wpisanie swoich poświadczeń - wtedy jak już się połączę to mogę działać normalnie i wszystko jest ok. Nie podma jednak przy uruchamianiu swoich danych dla osoby po drugiej stronie, bo traci to wtedy sens. Czy jest jakaś metoda zrobienia skrótu czy jakieś inne rozwiązanie, abym widział wtedy okno kontroli UAC lub poprzez własny skrót uruchomić jakby “od spodu” ten program z uprawnieniami administratora domeny?
Pozdrawiam