Ad hoc dwa laptopy problem z netem


(Bizzy 17) #1

Sprawa wygląda następująco od czasu do czasu wpada do mnie kumpel ściągnąć coś z neta. Początkowo ściągałem coś na swoim kompie później penem przerzucaliśmy do niego. Pogrzebałem na necie i oświecono mnie, że istnieje coś takiego jak ad hoc. Stworzyłem sieć komputery się widzą pliki udostępnione widzą w obie strony więc jest super, ale gdy włączam przeglądarkę na laptopie kolegi lipton. Mój laptop połączony jest do neta przez netię modem sagem. Połączenie to udostępniłem dla połączeń wifi. W wireless network connection properties (TCP/IP) na moim lapie (do niego podłączona netia) ustawilem

IP adress 192.168.0.1

Subnet mask: 255.255.255

Defalut gateway: zostawiłem puste

automatycznie mam zaznaczone use te following DNS server addresses ale nic tam nie wpisałem

i u kumpla ustawione podobnie tylko IP z 2 na końcu.

Proszę o pomoc o przerzuciłem już troszkę postów i nie znalazłem przyczyny czemu neta na drugim laptopie nie ma. Oba kompy z XP


(Szymszejdi) #2

Ustaw u kumpla default geteway jako Twoje IP


(Bizzy 17) #3

w sumie zapomniałem ze tak zrobiłem dałem bramę domyślna u niego 192.168.1.1


(Sitemaster) #4

Wcześniej pisałeś, że na swoim dałeś 192.168.0.1

To może się zdecyduj,192.168.0.1 czy 192.168.1.1 ???


(Bizzy 17) #5

u mnie

IP adress 192.168.1.1

Subnet mask: 255.255.255.0

u kumpla

IP adress 192.168.1.2

Subnet mask: 255.255.255.0

brama 192.168.1.1


(Miciu1) #6

Dopisz jeszcze u kumpla jako DNS 192.168.1.1 a na obu kompach we właściwościach sieci zaznacz że jest to sieć Ad-Hoc.

I jeszcze jedna sprawa- sprawdź czy karta na twoim lapku ma możliwość przełączenia w tryb Acces Point.