Adapter do podłączenia starego gramofonu do HDMI lub jack 3,5mm - jaki wybrać?

Witam, posiadam stary gramofon i trochę winyli. Chciałbym sobie posłuchać, ale niestety nie mam już urządzenia które obsługiwało by takie złącza jak na zdjęciach. Pytano: Czy istnieje jakiś adapter żeby podłączyć ten gramofon pod hdmi lub ewentualnie jacka 3,5mm? Model gramogonu to Unitra g8010.
Na zdjęciach kabelki, które aktualnie posiadam do podłączenia gramofonu, których kiedyś używałem do starego TV.

Wystarczy, że kupisz sobie dowolny przedwzmacniacz gramofonowy - aktywny - tj. zasilany (jest ich dużo w necie w różnych cenach) - https://www.google.com/search?q=PRZDWZMACNIACZ+GRAMOFONOWY&oq=PRZDWZMACNIACZ+GRAMOFONOWY&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUyBggAEEUYOdIBCTEwMTE5ajBqMagCCLACAQ&sourceid=chrome&ie=UTF-8.
Musisz także kupić przejściówki z DIN (to z pięcioma pinami) na jack lub chinch. I jackiem lub chinchami podłączyć do dowolnego wzmacniacza z takimi wejściami. Można także kupić stosowny adapter HDMI na chinch i połączyć w nim tylko audio.
https://www.google.com/search?q=adapter+HDMI+na+czinch&oq=adapter+HDMI+na+czinch&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUyBggAEEUYOdIBCTIxMjc5ajBqOagCALACAQ&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Czyli z tego co zrozumiałem wystarczy kupić np przedwzmacniacz gramofonowy i podłączyć go do jakiegoś źródła, które odtwarza dźwięk? Może być to telewizor czy musi to być jakaś na przykład wieża(radio)?

Większość „starej daty” wzmacniaczy np. Trawiata posiada wejście przedwzmacniacza gramofonu z wkładką magnetyczną, czyli odpada osobne kupno.
Jeśli już kupisz natomiast przedwzmacniacza osobno, to możesz odtwarzać na każdym sprzęcie z wejściem liniowym, jeśli takie posiada twój TV (na przykład AV, EURO) - to ci odtworzy dźwięk.
Jeśli nie, to potrzeba będzie dalszej kombinacji z konwerterami na HDMI.

Ja proponuję coś innego, zamiast kupować przedwzmacniacz, to lepiej poszukać używanego amplitunera Unitry np. AT9100, wzmacniacza Diory, Radmora itp. np. na OLX.

Czasami za kilkaset złotych jest wystawiany sprawny amplituner z głośnikami z odbiorem osobistym i możliwością odsłuchu. Będziesz miał sprzęt z epoki tego gramofonu z już z wbudowanym przedwzmacniaczem i głośnikami, będziesz miał dźwięk o wiele lepszy niż ten z TV, za cenę porównywalną do nowego przedwzmacniacza gramofonowego.

To mu zaproponowałem na początku posta.
Stary wzmacniacz na przykład Trawiata, czy tam jakiś amplituner pokroju Tosca… i ma wszystko z głowy.
Jednak to wiąże się z kosztami, używany taki sprzęt kosztuje od około 100-200 zł, do tego trzeba często dokupić jakiekolwiek głośniki…a więc, żeby mu ten gramofon „zagrał”, musi niestety liczyć się z kosztami zakupu dodatkowego sprzętu.
Co sobie wybierze, co jest dla niego wygodniejsze to już sam musi sobie odpowiedzieć i poszukać cen.
Z jednej strony ma fajny gramofon (deck) z wkładką magnetyczną, czyli sprzęt wyższej klasy, jednak wymagający przedwzmacniacza, z drugiej gdyby miał zwykły z wkładką piezoelektryczną, który nie wymaga przedwzmacniacza mógłby go sobie podłączyć bezpośrednio do każdego sprzętu z wejściem liniowym, AUX.
Coś za coś.

Nie bardzo, zwykle mają już tak bardzo stare podzespoły, że nic tam nie trzyma parametrów. NA dodatek większość tego co jest na OLX jest tak bardzo grzebana i ma takie przeróbki i zamienniki, że szkoda gadać.

Lepiej kupić jakiś nowszy przedwzmacniacz, nawet jakiś syf w rodzaju PP500P za 60 dyszek, albo nawet jakiś kit za 30zł.

To ja jeszcze inny pomysł. Może coś takiego https://allegro.pl/oferta/odtwarzacz-retro-turn-do-plyt-winylowych-3-szybkosc-hdeye-15741874593

W komentarzach ludzie piszą że wykonanie kiepskie ale generalnie sobie chwalą. Jak ktoś się zna, to niech napisze czy warto… albo coś z tej kategorii https://allegro.pl/kategoria/gramofony-gramofony-20078 tylko trzeba patrzeć bo sporo powystawowych itp

Tyle że żeby podpiąć do jacka to i tak trzeba przejściówkę zazwyczaj z RCA, a do HDMI tym bardziej.

Bajzel w opisach na Allegro w gramofonach, trzeba ostrożnie. Ten Akai to nie jest Akai tylko bardziej przypomina https://www.google.com/search?q=MDY-1603

To jest naprawdę badziewie. Takie badziewie klasy Bambino. A właściwie to nawet gorsze.

Raczej będę się skłaniał do przedwzmacniacza np coś takiego Real Cable NANO LP-1 - Top Hi-Fi & Video Design. załatwiłby on sprawę jakbym podpiął chincami do telewizora pod wejście AV?

Czasami trafiają się egzemplarze, gdzie po odsłuchu u sprzedającego od razu słychać, że jest wszystko OK. Czasami warto spróbować.

Zdajesz sobie sprawę, że to brzmi tak jakbyś powiedział.

-Czasami po degustacji owoców u rolnika czuć w smaku, że nie korzystał z oprysków i nawozów sztucznych. :laughing:

To prawda, sam mam Tosce 303 gdzie już ponad 2 dekady temu wejście gramofonowe zostało przerobione na liniowe, wycięta została korekcja RIAA i całość dostała drugie życie.

Ogólnie przy wyborze przedwzmacniacza do gramofonu warto pamiętać o tej korekcji oraz o poziomie sygnału z wkładki - jest dużo niższe napięcie niż w typowym wejściu liniowym.

Taki dedykowany przedwzmacniacz powinien się sprawdzić bardzo dobrze :slight_smile:

Tak
Jeśli TV nie ma wejścia AV na cinche lub jack, to możliwe jest również podłączenie pod TV pod wejście SCART/EURO.
W zależności jakie wejścia ma twój TV.
Ogólnie sygnał z takiego przedwzmacniacza jest standardowym sygnałem audio, możliwym do podłączenia do każdego sprzętu z wejściem liniowym/AUX.