Witam,
w serwerze domowym Dell Optiplex 5060 płyta CN-0654JC potrzebowałem dodatkowych portów SATA na raidy a nie chciałem podłączać dysków pod NASa przez USB i wykorzystałem nieużywany port na płycie M2 WIFI i podłączyłem pod niego adapter/przejściówka z 2x SATA taka jak na screenie poniżej:
Podłączony pod niego dysk jest wykrywany, działa prawidłowo w macierzy i przechodzi smarta.
Po podłączeniu tego adaptera SATA pod M2 WIFI pojawia się problem.
Po uruchomieniu Proxmoxa dwa interfejscy ethernet (integra Realtek oraz dedyk TP-Link Gigabit TG-3468 pod **PCI Express x1) przestają działać tzn. nie świecą się diody przy kartach i na switchu-brak komunikacji i nie wykrywa tych interfejsów.
Na początku myślałem, że to wina złej adresacji, bo zmieniałem, ale okazało się, że to nie w tym problem.
Dodatkowo podczas botowania/uruchamiania serwera diody kart (integra Realtek oraz dedyk TP-Link Gigabit TG-3468) świecą się a po uruchomieniu systemu Proxmox gasną.
Jak odłączę adapter SATA pod M2 WIFI to interfejscy ethernet (integra Realtek oraz dedyk TP-Link Gigabit TG-3468 pod **PCI Express x1) działają prawidłowo i jest połączenie sieciowe.
Dodatkowo pod USB mam jeszcze wpiętą kartę TP-Link UE300, która mnie tymczasowo ratuje, na nią zmieniłem interfens w Proxmox i działa prawidłowo również z podłączonym adapterem SATA pod M2 WIFI.
Potrzebuję tych dwóch kart, a nie chcę kupować kolejnych zamiast nich nowych pod USB bo niepotrzebne koszty około 100 zł.
O co w tym chodzi i dlaczego te dwa interfejscy ethernet (integra Realtek oraz dedyk TP-Link Gigabit TG-3468 pod **PCI Express x1) wyłączają się? Konflikt sprzętowy, softowy? Jakieś pomysły czym to może być spowodowane? Może jakieś ustawienia w biosie?