Adapter SATA 2.5 cala dysk NVME

Nie moge znalesć adaptera na dysk NVME na Sata w rozmiarze 2.5 cala tak aby podpiąć do starszego laptopa

Mozna jakieś linki, lub info jakich słów kluczowych używać ?

Pozdrawiam

w sensie obudowy?

Obudowa na dysk SSD NVME/SATA PCIe M.2 USB-C Gen2 Kieszeń Adapter dysku M2 - Sklep, Opinie, Cena w Allegro.pl

lub konwenter
Klucz M.2 NVME SSD M/B SSD do U.2 SFF Adapter konwertera Karta rozszerzając - Sklep, Opinie, Cena w Allegro.pl

Mam laptopa z kieszenią/slotem na dysk 2.5 cala, SATA
mam dysk NVME i che go podpiąć w miejsce starego dysku, a do tego potrzebuje adapter,

…czyli druga moja propozycja powinna Ci podejść.

z opisu:
„Płyta główna musi obsługiwać NVMe - sprawdź specyfikację”

Właśnie , musi obsługiwać ,a jak nie obsługuje… , i to adapterd do U2 a nie SATA

laptop hp 6550b

do tak starego laptopa nie podłączysz pamięci NVMe. Te adaptery na SATA też wymagają by płyta główna obsługiwała NVMe

Dlatego pytam mądrzejszych ode mnie czy jest sposób na rozwiązanie problemu,
również biorę pod uwagę włożenia dysku w miejsce napędu DVD.

tak wiem wydajność będzie mniejsza przez wąskie gardła…

Wątku nie zamykam może ktoś wpadnie na jakieś rozwiązanie

Zakup dysku SSD na SATA nie wchodzi w rachubę?

To kup dysk jaki pasuje. Przez adapter prędkość i tak spadnie, czasami nawet poniżej dysku, który byś wsadził oryginalnie na s-ata. Do tego czasami takie adaptery powodują różnorakie problemy, czasami drobne, czasami bardziej uciążliwe.

już mam na stanie NVME i taki dysk w przyszłości łatwo będzie dodać do nowszych komputerów jak dozyje i zmienie.
No nic nie wiedze rozwiązania na chwile becną

Jeśli dobrze zrozumiałem to chodzi o wymontowanie napędu DVD i wciśnięcie w jego miejsce kieszeń adapter na dysk tak? Ja u siebie w lapku HP 15-db0045nw (BIOS z 2020-07-01) tak właśnie zamieniłem napęd DVD na tą kieszeń-adapter w którą wkładam dyski HDD lub SSD ze starych lapków i całość hula bez zarzutu. Dzisiaj kupiłem w ProLine adapter-przejściówka na dyski typu M.2 i sprawdziłem z dyskami: GOODRAM 120 gb sata III M.2 , MICRON 1300 256 GB M.2 tu wszystko hulało, uruchamiając tak zmontowane dyski w Xubuntu Live i wreifikując bez instalacji GPartedem.Trzeci dysk KIOXIA Model KXG60ZNV256G XG6 NVMe , który ma tylko jedno wcięcie, nie pasuje do tego adapteru mającego też tylko jedną wypustkę, nie można go wcisnąć. Poszukam jeszcze w sklepach może znajdę odpowiedni adapter do dysków NVme.

To są dyski m-sata nie nvme. To są dyski S-ATA tylko z innym złączem, m2. NVME to inny standard.

Tak to jest oczywiste, i dlatego też sprawdziłem z podanym wcześniej KIOXIA Model KXG60ZNV256G XG6 NVMe no i tu niestety nie ma możliwości wciśnięcia tego KIOXIA do adapteru, ta jego wypustka jest przesunięta o parę milimetrów w porównania do wcięcia w KIOXIA a na siłę nie będę wciskał gdyż uszkodzę i adapter i dysk.