Adapter USB 3.0 - wybudzanie uśpionego laptopa

Posiadam stację dokującą Toshiba dynadock U3.0, z jednego portu USB 3.0 w laptopie wychodzi sygnał wideo, audio, sieciowy do tejże stacji, a z niej już do poszczególnych urządzeń zewnętrznych.

Kupiłem sobie taki kątowy adapter USB3.0, aby przewód do stacji dokującej (Toshiba dynadock U3.0) nie wystawał za bardzo z laptopa.

Problem jest następujący:

- przy podłączeniu stacji przez ten adapter do zwykłego portu USB 3.0 dźwięk wyraźnie przerywa, obraz na telewizorze widocznie klatkuje, nie zauważyłem jednak, żeby transfer danych pomiędzy laptopem a dyskiem zewnętrznym podłączonym do stacji dokującej spadł wyraźnie

- przy podłączeniu stacji przez ten adapter do stale zasilanego portu USB 3.0 zjawisk powyższych nie ma, ale gdy zamykam ekran laptopa i ten przechodzi w stan uśpienia, po chwili się sam wybudza przy zamkniętej klapie i działa normalnie

Żadne z tych zjawisk nie występuje na żadnym porcie jeżeli mam stację podłączoną bezpośrednio do laptopa - bez wspomnianego adaptera.

Gdzie tkwi problem? Co powoduje wybudzenie laptopa, skoro jedynie dodaję adapter do tego połączenia?

post-97157-0-58348500-1398156619_thumb.j