Adblock blokuje wszystkie reklamy, zmiana tego

Cześć, ja mam takie odwrotne pytanie, bo wiem że Adblock ma za zadanie blokowanie wszystkich reklam na stronie które potrafi. No właśnie, czy da się jakoś tak ustawić stronę, aby np. reklamy adsense się pojawiały ? pomimo włączonej tej wtyczki ? Jestem webmasterem, i chciałbym aby czytelnicy bloga je widzieli, nie są uciążliwe bo są w dobrych miejscach. Dodatkowo ta wtyczka blokuje mi wewnętrzną reklamę ktora jest obrazkiem, który odnosi do jednego z moich artykułów na blogu. Czy da się to tak pozmieniać, aby było je widać ?

Nie, tego nie obejdziesz.

Nie odejdziesz tego, mam na swojej stronie też reklamy i adblock je blokuje.

paluszekpl , musiałbyś mieć dostęp do komputera osoby, która przegląda Twoją stronę, aby zdezaktywować jego definicje filtrów adblock a to jak mi się wydaje możliwe nie jest.

Możesz użyć któregoś z gotowych skryptów wykrywających adblocka i przekierować jego użytkowników na podstronę z krótką informacją (najlepiej obrazkiem) jak dodać twoją witrynę do wyjątków. Gwarantowana 100% skuteczność - albo ktoś skorzysta z instrukcji albo po prostu opuści twoją stronę i nigdy nie wróci.

zbyt brutalne i za dużo zachodu i dla mnie i dla osób które będą chciały odwiedzać stronę.

Dodane 08.11.2010 (Pn) 20:04

To może inne pytanie zadam. Korzystam ze skryptu Traction i on daje możliwość dodanie kilku banerów na stronę w postaci grafiki i nawet te banery blokuje mi Adsense. To dlaczego ta wtyczka np. nie blokuje mi reklam które oferuje nam serwis grono.net ?

Chyba Adblock, proste nie masz odpowiedniego wpisu w filtrze, jak grafikę umieścisz w np. katalogu asdsad o nazwie dsdsadsad.gif i ktoś:

1. Nie blokuje *.gif

2. Po wielkości obrazka (reklamy często maja przewidywalne rozmiary)

To się wyświetli wszystko zależy czy mamy odpowiedni filtr w adblock czy nie. Dużo osób korzysta z gotowych warto poszukać, gdzie są uaktualniane jakieś popularne i robić na nie obejścia, to tyle.

Mam jeszcze jedno pytanie, nie będę tworzył drugiego. Na niektórych stronach spotykałem się z sytuacją, w której wchodząc na stronę gdzie mój ADblock blokuje mi reklamy a na ich miejscu pojawia się tekst o tym, żęby nie blokować reklam bo to źródło dochodu dla serwisu. Jak to zrobić?

Generalnie jedyne co mi przychodzi na myśl to metody non-bulletproof

Np. można zrobić gdzieś przeźroczysty obrazek o nazwie “banner.gif” myślę, że 90-95% definicji to zablokuje. Następnie z poziomu JavaScript odczekać sekundę od załadowania i po prostu sprawdzić jaką wysokość (offsetHeight) ma ten obrazek jeżeli 0 znaczy, że został zablokowany. Wtedy można już wyświetlić stosowny komunikat.

Zablokuj JS który wykrywa że blokujesz reklamy.