Adblock Plus, Flashblock czy Noscript?

Który najlepszy do blokowania reklam, skryptów, niebezpiecznych treści i innych dziadostw? Chciałbym by było tak że domyślnie wszystko blokuje i bym mógł z menu wtyczki lub też w miejscu gdzie znajduje sie zablokowana reklama, flash, skrypt była jakaś ikonka bym mógł wybrać co chce a czego nie chce.

osobiście już od dłuższego czasu używam Adblock Plus+Flashblock i jestem z tego zestawu zadowolony

Ja mam tylko Adblock Plus, i nie widziałem żadnej reklamy od kiedy go zainstalowałem. Można też blokować te elementy które pozostawił (u mnie przycisk zablokuj przy danym elemencie).

Hmm a jaka jest między nimi różnica? Te trzy programy taką samą funkcjonalność majączy np Noscript jest do blokowania skryptów tylko?

Gdy chce zainstalować dodatek adblock plus to na czerwono napsiane jest “brak podpisu cyfrowego”

Adblock w ogóle nie chce się zainstalować? Co do różnic, nie wiem, poszukaj w Google na pewno znajdziesz coś o nich :slight_smile:

Instaluje sie ale ten brak podpisu cyfrowego mnie dziwił. Zainstalowałem wszystkie i z tego co zaobserwowałem:

• by ustrzec sie przed niebezpiecznymi stronami- noscript, blokuje on również reklamy oraz wszelki flash, itd, lecz gdy chce skorzystać ze strony z ajaxem lub z java script albo flasha to musze odblokować tą strone i wtedy wszystko wpuszcza z tej strony (reklam nie, chyba że są na tym serwerze co strona)

• by zablokować podejrzane skrypty a zostawić tylko te potrzebne by strona prawidłowo działała- poblokować co trzeba w adblocku a następnie odblokować noscriptem strone

• gdy reklamy lub elementy flash są na odblokowanej przez noscript stronie to itak są wyłączone przez flashblocka

Problem- flashblock często blokuje reklamy po sekundzie ich działania. Doszedłem do wniosku że nie blokuje flasha ale go wyłącza, więc nie może służyć jako wtyczka walcząca z niebezpieczeństwami ale jako wyłącznik reklam lub elementy flash. Gdyby odrazu blokował (nie dopuszczał do uruchomienia) to nie posiadałby informacji o wielkości i adresie reklamy. Zastanawia mnie dlaczego np noscript wie gdzie są te zablokowane reklamy (w jakim miejscu na stronie, wstawia ikonke) skoro blokuje pobieranie flasha, a może pobiera ale szybko wyłącza? przed otworzeniem strony- jeśli tak to jest to też niebezpieczne.

A ja polecam Ci Ad-Munchera, działa na FF i na IE chyba też i według mnie o wiele lepsze od Ad-Block Plus’a :slight_smile: