Witam!
Czy i jak mogę zrobić w Photoshopie przezroczyste tło z jakimś narysowanym obrazkiem ?? chciałby takie coś wstawić na stronę.
Witam!
Czy i jak mogę zrobić w Photoshopie przezroczyste tło z jakimś narysowanym obrazkiem ?? chciałby takie coś wstawić na stronę.
tak możesz
najlepiej w photoshopie
http://www.forum.webdiary.pl/ftopic245.html
http://www.graffik.pl/szgif2.htm
http://web.reporter.pl/?id=000401
tutaj masz kilka wskazówek
Dzięki,ale i tak mi to nie pomogło .Dodam,że mam Adobe Photoshop 7.0 CE [PL].
odpal helpa photoshopa i wpisz w wyszukiwarce hasło “Tworzenie obrazków przezroczystych”
Też nie pomogło ;( .już nie wiem.
Z menu Plik wybierasz Nowy. W oknie dialogowym, które się pokaże ustawiasz wymiary i kolor tła itd. - w tym wypadku przeźroczysty.
Tworzysz obrazek i zapisujesz go w formacie *.gif lub *.png.
O ile z gifem nie ma problemów, to png jako przeźroczysty wyświetlają (z tego co wiem i sprawdziłem) FireFox i Opera. Na IE będzie białe tło .
Zależy jak to ma wyglądać.
File > New > Background Contents > Transparent
i zapisać:
File -> Save for Web -> Zapis jako *.gif lub *.png
tworzysz taki zaokrąglony prostokąt i po prawej stronie nad tabelą z warstawami masz “Opacity and Fill” (po polsku to chyba “krycie i wypełnienie”) ustawione są na 100%
Wystarczy, że zmniejszysz je np. do 20%
I pamiętaj, że format *.jpg nie obsługuje przezroczystości
no to daj Save for Web (nie wiem jak to jest w polskim PS, ale pod opcją “zapisz”, skrót - Alt+Shft+Ctrl+S) :] Tam napewno będzie gif i png. Nie zapomnij zaznaczyć opcji “przezroczystość” po prawej. zobacz
banzai_bin on tam niema Save for Web, przypatrz sie dobrze
Co do przeżroczystego tła to zrób tak:
Naciśniej E i wybierz z tamtąd Magic Eraser Tool. Mam nadzieje, że pomogłem
Nic z tego nie mogę dalej zapisać jako *.gif ani *.png a innych formatów przeglądarka nie czyta .już nie wiem co robić…chyba zrobię w innym programie…
kaczor0 w helpie do ps jest napisane jak to zrobić - żeby to wytłumaczyć potrzeba napisać kurs - to nie jest takie łatwe. Postaram się to dziś zrobić, a ty poszukaj w sieci - jest to na pewno opisane co i jak
Złączono Posta : 31 Lipiec 2005, 12:08:20
Otwieramy obraz, który chcemy edytować, aby uzyskać przeźroczystą warstwę
przy pomocy narzedzia piórp
w oknie dialogowym, które się pojawi nic nie zmieniamy i klikamy “ok”
linia obrysu zmieni się w linię pływającą
klikamy: zaznacz – odwrotność
8 ) w ten sposób zaznaczymy obszar, którego chcemy się pozbyć
na klawiaturze: naciskamy “delete” - dzięki czemu usuniemy niechciany obszar
powstanie biały obszar, który zlikwidujemy następująco:
klikamy prawym myszy na warstwę
powielamy warstwę
stara warstwę (tę z kłódką) przeciągamy do kosza w oknie dialogowym “warstwy”
jeszcze raz “delete”
i mamy to, o co nam chodziło:
teraz musimy to zapisać:
Plik – zapisz jako – wybieramy format *.png
18 ) zapisujemy zgadzając się na każde pytanie jakie się pojawi
*.png nie jest obsługiwany przez IE
dlatego też zapiszemy to jako *.gif
powtarzamy operację 26) - 27) - oczywiście wybierając z listy format *.gif
prawidłowe ustawienia
akceptujemy wszystkie komunikaty jakie wyskocvzą po drodze
(efekt_gif)
pliki wynikowe są dość duże, więc będą się wolno ładować
nie odpowiadam na kanałach prywatnych - więc jak są pytania - to tutaj
pozwodzenia
Jeżeli chcesz, to ja mogę Ci jeszcze wyciąć całkowicie niebieskie tło i pozostawić tam puste miejsce (transparent)… ? Tak samo mogę zostawić drzewa z liściami.
Jeśli nie możesz wybrać Gif’a przy Zapisz jako…, to spróbuj opcji Eksportuj (menu Plik).
Tu prawdopodobnie będziesz miał możliwość wyboru zapisu w innych formatach graficznych( sorry ale już dokładnie nie pamiętam, teraz używam Gimpa).
Można to wszystko dużo prościej. Sprawdź czy w Image->Mode (nie wiem jak to w polskim PSIe jest) masz zaznaczone RGB. Wiem że na początku tworzyłeś nowy plik w RGB ale może cos podczas pracy (niechcący) zmieniłeś. Jeżeli masz CMYK to nie zapiszesz giffa ani png. I jeszcze - jak wybierasz tworzenie nowego to w Color Mode musi być wybrane 8 bit.
A w Gimpie się da ??
Nie poddawaj się, kaczor! Zrobiłeś, tak jak ostatnio napisałam?
zrobiłem wszystko co pisaliście… .I nic,Jedynie ten Tutorial napisany przez Monczkina .ale to za dużo roboty… .dokładne wycinanie itp… Macie jeszcze jakieś pomysły ?? .Photoshopa będę musiał się troche nauczyć.Jak w GIMP’ie się da albo przerobić może IrfaViewem przerobić się da. ?? . .
kaczor0 niestety - pewnych rzeczy nie przeskoczysz - w gimpie robi się podobnie, a przeglądarki grafiki nie mają raczej takich możliwości
A co masz po tym? Co ci nie działa?