Witam, mam pytanie jak można w programie Adobe Photoshop wersja v25.9.1.626 jednocześnie zaimportować 30 zdjęć różnej rozdzielczości i przy eksporcie ustawić tak aby po eksporcie każde zdjęcie miało tą samą rozdzielczość oraz po zgraniu na pendrive i podłączeniu go do tv. uzyskać obraz z każdej fotki na pełnym ekranie który jest w 4K bez utraty jakości a nie po bokach lub góra i dół mieć widoczne czarne pasy, czy raczej to niemożliwe jest ?
Potem jeśli byłaby taka opcja to z tych fotek chciałbym zrobić filmik wraz z podkładem dźwiękowym.
Pojedynczo bawienie się z każdą fotką metodą prób i błędów zajęłoby mi tak sądzę mnóstwo czasu.
Będę wdzięczny za pomoc i informację jeśli rzecz jasna jest to możliwe jak wyżej wspomniałem, pozdrawiam.
Wszystko zależy od tego jaka jest rozdzielczość i proporcje fotek. Jak będzie jakaś np. szersza to przecież ci z sufitu nie dorysuje czegoś nad i po. Albo musi przeskalować, czyli szlag trafi proporcje, albo powiększyć, czyli krańce boków wyjdą za kadr, albo dodać czarne czy inne nad i pod.
Generalnie do tak prostych czynności nawet nie odpalam Adobe. W Irfanview masz przetwarzanie wsadowe, wybierasz folder z fotami, ustawiasz czy ma skalować czy dodać ramki, czy co tam chcesz, wybierasz docelowe i ci jedzie.
Właściwie niby można by zrobić skrypt aby ci PS w zależności od wielkości i proporcji traktował zdjęcia w różny sposób. Tylko chyba szybciej obrobić 30 fotek.
Również polecam do takich rzeczy Irfanview
Napisać skrypt w Photoshop oczywiście się da, ale będzie to wymagało znacznie więcej pracy.
No i trzeci glos za IrfanView. To świetne narzędzie, do tego w pełni darmowe do użytku prywatnego. Używam od lat, działa błyskawicznie, uruchamia się w ułamku sekundy i robi to, co ma zrobić.
do tego od razu polecam pobrać polską lokalizację
https://www.irfanview.com/languages.htm
i doinstalować pluginy
https://www.irfanview.com/plugins.htm
Oczywiście PS ma w skryptach procesor obrazu i można tam wiele plików konwersować.
To trochę lipa, że autor wymaga licencji dla komercji.
Czemu lipa? Czemu masz zarabiać na czymś na czym on nie zarobił? Albo się dzielicie zyskami albo każdy działa „za darmo”
10 Euro, jednorazowo za program, do wykorzystania komercyjnie, to tyle, co dobry burger.
Za całkiem darmo jest np. Gimp. i też ma wsadowe przetwarzane.